• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dočekana pravoslavna Nova godina

Pravoslavni vjernici koji vrijeme računaju po julijanskom kalendaru noćas dočekali Novu 2011. godinu, ili Mali Božić.

 Dočekana pravoslavna Nova godina Izvor: MONDO

Na Trgu Krajine Banjalučani su pravoslavnu Novu godinu dočekali uz umjetnički program u duhu pravoslavne tradicije, a u svim hramovima banjalučke eparhije služen je moleban.

U zabavnom dijelu programa učestvovali su Krajiški trubači iz Banjaluke, pjevačica iz Beograda Ana Bekuta uz pratnju banjalučkog ansambla "In" i banjalučki hor "Sveti Platon".

Novu godinu prema julijanskom kalendaru na malom gradskom trgu u Prijedoru dočekalo je više stotina Prijedorčana koje su zabavljali ansambl "Maskarada" i "Amadeus bend".

U ponoć je priređen vatromet, a posjetiocima su služeni kuvano vino i čaj.

Doček nove godine organizovala je Svetosavska omladinska zajednica Prijedor uz podršku sponzora i opštine Prijedor.

U Crkvi Svete Trojice služeno je blagodarenje - molitva za uspješnu godinu. Moleban su služili protojerej stavrofor Ranko Maletić i protojerej Živko Kovjenić.

Nekoliko hiljada građana Višegrada dočekalo je pravoslavnu Novu godinu na Trgu palih boraca.

Građane su zabavljali lokalni bendovi "Skajlab", "Zle bake" i "Paranoid" iz Rudog, a služeni su čaj i kuvano vino.

Specijalni gost novogodišnjeg programa bila je pjevačica Milica Todorović uz čiju su pjesmu Višegrađani ušli u Novu godinu.

Nekoliko minuta poslije ponoći, nakon vatrometa, građanima se obratio načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović koji im je poželio sreću, zdravlje i radost.

"U ovoj godini Višegrad će biti pravo gradilište. Počinje restauracija Ćuprije na Drini, izgradnja zgrade preduzeća `Hidroelektrane na Drini`, puta za Višegradsku banju, te adaptacija prostorija za skupštinu opštine i Radio-Višegrad, kao i regulacija Glavičkog potoka i drugih infrastrukturnih projekata", rekao je Popović.

Pravoslavnu Novu godinu u Hotelu "Višegrad" dočekali su i učesnici "Sarajevskog sijela" koji se, tradicionalno, na ovaj datum okupljaju da bi se podsjetili svojih običaja i zavičaja.

Srebrenički Srbi pravoslavnu Novu godinu dočekali su u svojim domovima sa porodicom i prijateljima uz televizijski program.

Samo je dvadesetak osoba slavilo u jednom srebreničkom restoranu gdje je organizovan doček uz muziku.

Najveći broj mladih Novu godinu dočekao je u kafićima u susjednom Bratuncu, a mali broj u jednom srebreničkom kafiću.

Samo oko ponoći djeca u parkovima i haustorima bacanjem petardi i vatrometa podsjetila su da je praznično veče.

U prvim posljeratnim godinama doček pravoslavne Nove godine u Srebrenici bio je svečaniji od proslave međunarodne Nove godine i tada se bučno slavilo i veselilo u ovdašnjim kafanama i hotelu "Domavija", koji ne radi već nekoliko godina.

Sa odseljavanjem velikog broja Srba iz ove sredine, pravoslavna Nova godina proslavlja se sve tiše i skromnije.

Pravoslavna Nova godina veselo je, uz muziku i vatromet, dočekana na većini glavnih gradskih trgova i širom Srbije.

Novu godinu prema julijanskom kalendaru mladi u Beogradu slavili su u velikom broju klubova i na splavovima, dok su se ljubitelji boemske atmosfere opredijelili za Skadarliju.

Glavni grad ni ove godine nije imao organizovan doček na trgovima, ali nije izostao vatromet tačno u ponoć ispred hrama Svetog Save.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je u ponoć moleban za doček pravoslavne Nove godine na platou ispred crkve Svetog Đorđa u Podgorici, nakon čega je u prigodnoj besjedi poželio da 2011. bude godina obnove, promjene i svakog napretka.

"Obnavljajmo se u ovoj Novoj godini. Obnavljajmo i svoje pamćenje i svoj jezik i svoje jedinstvo, obnavljajmo i svoju ekonomiju. Što više vrlina, što manje pljačke, što više ljudi časnih i čestitih na svakom mjestu i svakoj dužnosti, da bi onda svi zajedno časno i čestito dijelili darove koje nam je Bog podario", rekao je vladika Amfilohije.

On je poželio svima u Novoj godini da pomažu sebi i bližnjim svojim, ne otimajući od drugih, "unapređujući svoj moral i duhovnost".

"U to ime još jednom blagosiljam vas sa ovom novom godinom, Gospodnjom, i neka ona zaista bude godina obnove, promjene, napretka svakoga, zdravlja i veselja, da u njoj ne bude mržnje, niti svađa, niti zavisti, niti zlobe, da ne bude ni gladi ni pomora, ni bratomržnje, nego sve da bude s Bogom začinjeno, Bogom blagosloveno, božjom ljubavlju namireno i ispunjeno", istakao je Amfilohije.

Za vjernike Srpske pravoslavne crkve (SPC), danas je prvi dan Nove godine po julijanskom kalendaru, koji se zove još i Mali Božić, posvećen Obrezanju Gospoda Isusa Hrista i Svetom Vasiliju Velikom.

Shodno Mojsijevom zakonu, svako jevrejsko muško dijete je osmi dan po rođenju podlijegalo obredu obrezanja, činu koji predstavlja pečat saveza zaključenog između Boga i Avrama - praoca Jevreja.

Hristos se podvrgao ovom obredu kako bi dokazao da je primio ljudsku prirodu i da bi zakon bio ispunjen, jer "Hristos nije došao da ukine zakon, već da ga dopuni".

Obred obrezanja ukinut je na Apostolskom saboru održanom 51. godine nove ere.

Prvi dan Nove, julijanske godine je posvećen i Svetom Vasiliju Velikom, kesarijskom episkopu i jednom od svetih otaca, koji je na taj dan okončao ovozemaljski život 379. godine nove ere.

Sveti Vasilije Veliki rođen je 329. godine u Kapadokiji, Mala Azija, i u zrelim godinama je primio hrišćanstvo.

Bio je uzor hrišćanskog življenja, napisao je više bogoslovskih, kanonskih i apologetskih djela, autor je jedne od liturgija koja nosi njegovo ime i jedan je od ustrojitelja monaštva.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE