• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik potvrdio dolazak u Sarajevo

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će prisustvovati sastanku političkih stranaka koji bi u ponedjeljak, 17. januara, trebalo da bude održan u Sarajevu.

 Dodik potvrdio dolazak u Sarajevo Izvor: MONDO

"Naravno da ćemo se odazvati. I do sada smo bili na svim sastancima. Mi ne opstruišemo izbor struktura vlasti na nivou BiH", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je očigledno potpuno nerazumijevanje među strankama i da je moguća samo matematička koalicija, a ne programska.

"Mi tamo idemo da uzmemo naša tri ili četiri ministarska mjesta i da radimo posao u okviru toga", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je naglasio da se RS ne osjeća nešto posebno odgovornom za situaciju u BiH i da je primarna odgovornost njenih zvaničnika u Srpskoj.

"Neki su veoma uznemireni zbog te situacije, mi nismo. Mislimo da predsjedavajući Savjeta ministara treba da bude predstavnik HDZ-a koji ima političko-predstavnički kapacitet hrvatskog naroda. Po prirodi stvari i rotacije koja treba da se održi u BiH, ako neko hoće BiH, Ministarstvo inostranih poslova treba da pripadne Srbima, a o ostalom možemo razgovarati", rekao je Dodik.

On je rekao da SNSD nije protiv bilo kakvih razgovora, kao ni protiv toga da SDP učestvuje, ali sa navedenim pozicijama.

"Na taj način možemo ići dalje. Neki će reći da je ovo uslovljavanje, ali ovo je samo realizacija već ranije prakse koja podrazumijeva u Dejtonu uspostavljeni princip rotacije koji je, opet, nasiljem visokih predstavnika i ujdurmama iz Sarajeva, ukinut", napomenuo je Dodik, podsjećajući da je predsjedavajući Savjeta ministara nekada bio rotiran svakih šest mjeseci po nacionalnoj osnovi.

On je rekao da sada neko iz Sarajeva želi da ukine bilo kakvu moguću rotaciju, naglašavajući da je to nemoguće.

Dodik je podsjetio da je BiH bespravno već preuzela niz ovlaštenja u prošlosti i poručio da ona mora da vrati te nadležnosti.

"Drugi žele veću centralizaciju i zato je nemoguća bilo kakva priča koju pokušavaju da nametnu. Evropske integracije za nas su moguće samo ako ne dodiruju RS i ako su u interesu Srpske. Ako nisu, onda hvala za evropske integracije", rekao je Dodik.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE