• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Čovićeva zabrana ostaje na snazi

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da je odluka o zabrani obavljanja funkcija u izvršnoj vlasti predsjedniku HDZ BiH Draganu Čoviću ostaje na snazi.

 Incko: Čovićeva zabrana ostaje na snazi Izvor: MONDO

''U ovoj fazi ne bih nagađao šta bih mogao ili šta ne bih mogao preduzeti", rekao je Incko.

Govoreći o brojnim upozorenjima u vezi sa neravnopravnim položajem Hrvata u Federaciji BiH (FBiH), Incko je rekao da postoji opšta saglasnost da bi se njihova pozicija mogla poboljšati na nivou ovog entiteta.

''Međutim, umjesto da ja izražavam svoje mišljenje, sugerisao bih da Hrvati vide šta političke stranke u ovom smislu nude i sami odluče. Spreman sam da o svim njihovim problemima i bojaznima razgovaram sa njima'', rekao je Incko za mostarski "Dnevni list".

On je rekao da pažljivo prati razvoj situacije u vezi sa državnom imovinom, naglasivši da bi svaka aktivnost, kojom se krši njegov nalog o obustavljanju primjene Zakona Republike Srpske (RS) o statusu državne imovine na teritoriji Srpske i stavljanju pod zabranu raspolaganja do konačne odluke Ustavnog suda BiH od 5. januara, bilo jasno udaljavanje od načela vladavine prava.

"Na primjer, ukoliko bi sudovi u RS krenuli u proces izmjene registracije državne imovine, ignorišući moj nalog, to bi bio jasan pokazatelj da je sudstvo pod uticajem politike'', smatra Incko.

On je dodao da su odluke suda konačne i obavezujuće i njihovo nepoštivanje predstavljalo bi očigledno kršenje Dajtonskog mirovnog sporazuma.

"Međunarodna zajednica ne želi konflikt sa RS. Smatramo da bi to bilo kontraproduktivno i da bi bilo bolje utrošiti vrijeme na jačanje ekonomije i vraćanje zemlje na put prema EU. Mi poštujemo Ustavni sud BiH i njegove odluke i takav bi trebao biti stav svakog političara u ovoj zemlji'', tvrdi Incko.

Prema njegovom mišljenju, domaće političke snage treba da se dogovore o raspodjeli državne imovine među svim nivoima vlasti, što je navedeno kao prvi cilj za tranziciju Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE