• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi Savjet ministara početkom marta?

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je da bi novi Savjet ministara mogao da bude formiran početkom marta.

 Novi Savjet ministara početkom marta? Izvor: MONDO

"Nije dobro što vlast još nije formirana, ali tu treba imati razumijevanja, zbog složenog ustavnog uređenja zemlje i izborne procedure. Ključni problemi su želja SDP-a BiH da bude gospodar političke situacije u zemlji i komplikovani odnosi Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH. U cijeloj ovoj priči, Republika Srpska i SNSD zajedno sa SDS-om pojavljuju se kao stabilizujući faktori", rekao je Špirić za beogradske "Večernje novosti".

Prema njegovim riječima, očigledno je da SDP BiH svjesno produbljuje krizu, kako bi imali osnova da pozovu međunarodnu zajednicu da utiče na proces formiranja vlasti, što bi urušilo kredibilitet zemlje.

"Najstabilnija vlast na nivou BiH bila bi ako bi je formirala šira koalicija. Što šira koalicija, to je čvršći dogovor. Bojim se da oni koji ne žele širu koaliciju, ne žele ni da razgovaraju", rekao je Špirić.

Na pitanje da li je moguća koalicija SNSD - SDS - SDP BiH - SDA - HDZ BiH i HDZ 1990, Špirić je odgovorio da je sve realno, ako se na vrijeme postigne dogovor, i dodao da će svi morati da se vrate na početne pozicije.

"RS nema pravo da pristane na bilo kakave diktate. Nije dobro ostaviti ni SDP, ni SDA izvan vlasti. Mislim da će na kraju doći do šire koalicije i da će se to što zovu programska, ipak, pretvoriti u matematičku koaliciju", rekao je Špirić.

On je podsjetio da je SNSD na startu rekao da, po principu rotacije, predsjedavajući Saveta ministara treba da bude Hrvat iz hrvatske partije koja ima najveći legitimitet, ali da SDP BiH svojim potezima iritira Hrvate i dodatno ih ponižava.

Špirić je istakao da je lideru SDA Sulejmanu Tihiću sužen manevarski prostor, jer je, kako je naveo , SDA u raljama SDP-a.

"To je koalicija iz nužde. SDA na federalnom nivou ne može bez SDP-a, a na nivou BiH ne smiju bez njih. Međutim, SDA šalje poruke da se vlast ne može napraviti bez oba HDZ, što je pozitivan signal", rekao je Špirić.

Komentarišući bošnjački veto na imenovanje Aleksandra Džombića za premijera RS, Špirić je rekao da je proces formiranja vlasti u RS završen, bez obzira na "zluradost kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS" i da očekuje da se Ustavni sud RS u narednih desetak dana izjasni o ovom pitanju, nakon čega će imati potpuno čistu situaciju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE