• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građani protiv Hadžiomerovića i Vaskovića

Grupa građana zatražila je od institucija RS i BiH pokretanje postupka protiv Bakira Hadžiomerovića i Slobodana Vaskovića.

 Građani protiv Hadžiomerovića i Vaskovića Izvor: MONDO

Grupa građana zatražila je od institucija Republike Srpske i BiH pokretanje postupka protiv urednika i novinara političkog magazina "60 minuta" Bakira Hadžiomerovića i Slobodana Vaskovića zbog medijskog reketiranja funkcionera, privrednika i drugih javnih ličnosti RS i BiH.

U otvorenom pismu institucijama RS, BiH i medijima navodi se da Ministarstvo unutrašnjih poslova RS i tužilaštva u poslednjih deset godina nisu pokrenuli istrage protiv ovih lica, iako za to postoje čvrsti dokazi.

Građani su pitali zašto pravosuđu nije dovoljno desetine dokaza koje postoje o kriminalu ekipe "60 minuta", među kojima je i izjava Momira Jugovića, sina ubijenog direktora "Jahorina osiguranja" Riste Jugovića u kojoj je naveo da je Slobodan Vasković, sa pozicije urednika lista "Patriot", reketirao njegovog oca prije nego što će biti ubijen.

Grupa građana navodi da MUP i Tužilaštvo nikada nisu pokrenuli istragu za reketiranje pokojnog predsjednika RS Milana Jelića, kojeg je Vasković pokušao da ucijeni posredstvom "Patriota", svrstavajući ga u mrežu podrške Radovanu Karadžiću, nakon čega je lažno optužio Jelića da sprema likvidaciju njegove porodice.

"Zašto jedan od direktora nevladine organizacije 'Transparensi internešnel' Svetlana Cenić ne istraje u rješavanju afera medijskog reketiranja, jer je upravo Cenićeva 2006. godine u nedjeljniku 'Slobodna Bosna' izjavila da ju je Vasković u 'Patriotu' ucjenjivao za novac?", navodi se u pismu.

Građani u pismu ukazuju i na utaju poreza lista "Patriot", koju je Poreska uprava jasno precizirala u svom izvještaju od 15. aprila 2009. godine, a za koju niko nije podnio krivičnu prijavu.

"Ako je korumpirano Tužilaštvo ili ako se boji '60 minuta', zašto prijavu ne podnese Poreska uprava ili MUP?", naglašava se u pismu.

Građani se pitaju da li će neko da pokrene istragu na osnovu dokumenta kojima se dokazuje da je Bakir Hadžiomerović uzeo 30.000 evra da bi prestali napadi na naftnu kompaniju INA, kao i za najnoviji slučaj priznanja ratnog vojnog invalida Gorana Kostića da je u ime Vaskovića predlagao biznismenu iz Banjaluke Đorđu Davidoviću da plati 10.000 evra kako bi se zaustavila negativna medijska hajka protiv njega u emisiji "60 minuta".

Grupa građana uputila je pismo Specijalnom tužilaštvu RS, Okružnom tužilaštvu Banjaluka, Upravi kriminalističke policije i Jedinici za posebne istrage MUP-a RS, predsjedniku, premijeru i ministru unutrašnjih poslova RS, Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH i medijima.

Glavni tužilac u Specijalnom tužilaštvu RS Midorag Bajić potvrdio je banjalučkom listu "Fokus" da je prijava grupe građana došla u Tužilaštvo i da će biti zadužen tužilac za taj slučaj. "Nakon toga vidjećemo šta dalje. To je sve što sada mogu reći", rekao je Bajić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE