• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska zatražila arhivu iz Haga

Republika Srpska (RS) je ponovo od Haškog tribunala zatražila da joj vrati arhivu koja je proteklih godina oduzeta radi suđenja za ratne zločine.

 Srpska zatražila arhivu iz Haga Izvor: MONDO

Ovo je “Nezavisnim novinama” potvrdio direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS Janko Velimirović, uz napomenu da se Haški sud više puta oglušavao o molbu RS da joj arhiva bude vraćena.

"Objašnjavali smo im da nam je ta arhiva veoma potrebna, od sitnih stvari, poput ispitivanja invalidnina, učešća u ratu radi rješavanja statusnih pitanja, pa sve do ozbiljnih strategija i planova koje RS mora raditi. Uzeti su dokumenti o jedinicama, podaci iz opština o stanovništvu, brojni dokumenti koji su neophodni za normalno funkcionisanje administracije", istakao je Velimirović.

On je naveo da je dio vraćen u digitalnoj formi, ali da je problem što je to činjeno selektivno, dok je većina arhive i dalje nedostupna, a tu je i činjenica da se ne radi o originalnim dokumentima.

"Imamo sumnju da se radi o tome da neko tamo želi zadržati tu arhivu u Hagu, jer je u pitanju ogroman novac koji se plaća za čuvanje arhive i angažovanje osoblja. Mislimo da je upravo to glavni razlog što se oni i dalje zalažu da arhiva nakon završetka rada Tribunala ostane u Hagu", pojašnjava Velimirović.

On je istakao da će na jesen biti održana konferencija na kojoj će biti odlučeno šta će se desiti s tom arhivom nakon prestanka rada Suda. "Mi ćemo im predočiti naše argumente i insistiraćemo da se naš dio arhive vrati u RS, jer je to naše vlasništvo. Imamo snažne argumente za to", istakao je direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS.

Savjetnik u Arhivu BiH za zaštitu arhivske građe Amira Šehović potvrdila je da i ova institucija želi da se iz Haga vrate svi originalni dokumenti koji su relevantni za utvrđivanje istorijskih događaja, kao i dokumenti koji su od praktičnog značaja za BiH.

Ona je rekla da rukovodstvo Arhiva BiH priprema odgovor koji će poslati Tribunalu, jer je pri stavu da sve što je poteklo sa ovog prostora treba tu da bude i vraćeno.

Portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić kaže je da su taj sud osnovale Ujedinjene nacije i da one odlučuju šta će biti s arhivom, te da je za sada odlučeno da će arhiva ostati u Hagu još bar nekoliko godina."Savjet bezbjednosti UN-a je 22. decembra donio odluku da kraj 2014. godine bude datum za zatvaranje Haškog tribunala i da se nakon toga osnuje tijelo koje će se zvati Rezidalni mehanizam", istakla je Jelačićeva.

Prema njenim riječima, Rezidalni mehanizam će biti tijelo koje će se baviti preostalim poslovima, poput hapšenja eventualnih preostalih haških bjegunaca, osuđenim licima koja služe kaznu, zaštitom podataka i svjedoka.

"Tijelo će imati mandat od četiri godine s mogućnošću produžavanja na još po dvije godine. Dok god bude to tijelo, arhiva će biti u Hagu", kaže Jelačićeva, dodavši da postoji mogućnost da se nakon toga arhiva trajno smjesti u nekoj od zemalja bivše Jugoslavije, ali da veliki problem predstavlja obim materijala, jer nijedna država nema kapacitete za toliko materijala.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE