• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U RS zaposlena 24 savjetnika, u FBiH čak 54

U Vladi Republike Srpske zaposlena su 24, a u Vladi Federacije BiH čak 54 savjetnika, piše "Glas Srpske".

 U RS zaposlena 24 savjetnika, u FBiH čak 54 Izvor: MONDO

Iako vlade entiteta imaju isti broj resora, zapošljavaju različit broj savjetnika - u Vladi Republike Srpske (RS) zaposlene su 24, a u Vladi Federacije BiH (FBiH) čak 54 osobe koje savjetuju premijere, njihove zamjenike i ministre, podaci su koje su nadležni u vladama dostavili "Glasu Srpske".

U Vladi FBiH su zaposlena 54 savjetnika, a od toga ih je osam u kabinetu predsjednika Vlade, njegovog zamjenika i potpredsjednika.

Premijer FBiH ima četiri savjetnika iz oblasti rada i socijalne politike, ekonomskih pitanja, privatizacije, stranih ulaganja i investicija i društvenih djelatnosti, a po dva imaju potpredsjednik vlade i zamjenik premijera.

Broj zaposlenih savjetnika u federalnim ministarstvima je za 2,5 puta veći od broja savjetnika u ministarstvima RS. Najviše savjetnika u Vladi FBiH, čak pet, ima ministar okoline i turizma, dok po četiri savjetnika imaju ministar finansija, energije, rudarstva i industrije, rada i socijalne politike, poljoprivrede i šumarstva i ministar trgovine.

Po tri savjetnika savjetuju federalnog ministra kulture i sporta, unutrašnjih poslova, pravde, zdravstva i ministra za pitanja boraca. Ministar razvoja FBiH ima dva savjetnika, dok po jednog savjetnika ima ministar transporta i komunikacija, raseljenih lica, obrazovanja i prostornog uređenja.

Prema ranijim podacima, prosjek plate savjetnika u Vladi FBiH je oko 2.500 maraka, dok na godišnjem nivou oni iz budžeta troše oko dva miliona maraka samo na plate.

Iz Vlade RS kažu da se broj zaposlenih savjetnika odnosi na prošli mandat Vlade, te da je moguće da se preuzimanjem resora od novih ministara promijeni njihov broj i sastav.

Od 24 savjetnika u Vladi RS, sedam ih je bilo angažovano u kabinetu predsjednika Vlade RS Milorada Dodika, rečeno je u Vladi Srpske. Po dva savjetnika bila su angažovana u ministarstvima saobraćaja, MUP-a, trgovine i turizma i zdravlja. Po jednog savjetnika imali su ministri rada, finansija, privrede, građevinarstva, poljoprivrede, sporta, prosvjete i kulture, nauke i tehnologije i izbjeglica.

"U Ministarstvu prosvjete i kulture RS zaposlen je savjetnik ministra za ekonomske poslove čija je mjesečna plata 1.950 maraka. Na godišnjem nivou se za platu savjetnika izdvaja 23.400 maraka", rekli su u ovom ministarstvu.

Iz Ministarstva nauke i tehnologije RS su rekli da je savjetnik iz oblasti ekonomije zaposlen na pola radnog vremena, te da njegova plata iznosi 1.040 maraka.

Među savjetnicima u Vladi RS koji primaju najveću platu je savjetnik ministra za izbjeglice čija je plata 2.444 marke mjesečno ili na godišnjem nivou 29.328.

Iz Vlade RS su naglasili da je savjetnik vezan uz mandat ministra i on nema status državnog službenika.

U Vladi RS u tri ministarstva nema zaposlenih na radnom mjestu "savjetnik ministra". Savjetnika u svom mandatu nisu imali ministar uprave i lokalne samouprave Zoran Lipovac, ministar pravde Džerard Selman i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Jasna Brkić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE