• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Policija ne zna za prijetnje Vaskoviću

Načelnik Uprave kriminalističke policije RS Gojko Vasić ističe da nije bilo prijava o prijetnjama novinaru Slobodanu Vaskoviću ili njegovoj porodici.

 Policija ne zna za prijetnje Vaskoviću Izvor: MONDO

"Televizija na kojoj Vasković radi zatražila je da se njemu da zaštita i to je dato u nadležnost upravi policije Centra javne bezbjednosti Banjaluka, ali prijava o prijetnjama nije bilo", rekao je Vasić za "Glas Srpske".

Načelnik Centra javne bezbjednosti Banjaluka Darko Ćulum rekao je da tokom razgovora sa policijom Vasković nije izrazio nikakvu sumnju da mu neko prijeti.

"Nije rekao da iko ugrožava njegov život, kao ni život njegove porodice, pa ni da je ugrožena njegova imovina", istakao je Ćulum.

Federalna televizija objavila je da je porodica novinara Slobodana Vaskovića napustila Banjaluku i BiH na neodređeno vrijeme "zbog opasnosti od fizičke likvidacije", iako nijedna policijska agencija u zemlji nije saopštila da ima takva saznanja.

FTV navodi da je Vasković, "iako mu je sugerisano da i on napusti državu, odlučio da ostane i nastavi rad u političkom magazinu 60 minuta FTV".

Biznismeni i direktori javnih preduzeća u RS terete Vaskovića da ih je reketirao ili pokušao da reketira za velike sume novca kako o njima ne bi objavio kompromitujuće materijale u emisiji "60 minuta" FTV-a čiji je novinar iz Banjaluke.

FTV je, po ko zna koji put zamjenjujući teze, objavila da je Vasković, osumnjičeni za medijski reket, ugrožen zbog medija koji o tome pišu.

"Usljed bestijalne i brutalne medijske hajke koja sedmicama dolazi iz Republike Srpske, a u kojoj direktno učestvuje i policijski aparat, porodica Slobodana Vaskovića, zbog svoje bezbjednosti i stvorene klime, morala je privremeno napustiti državu", objavila je FTV.

FTV je optužila "medije pod kontrolom Željka Kopanje, Dragana Davidovića i Mirjane Kusmuk da vrše pripremu egzekucije".

Nakon što je Goran Kostić izjavio medijima da je za Vaskovića tražio 10.000 evra od direktora "Ekvator kompanije" Đorđa Davidovića i da je on bio kurir, izjavu o njegovim nezakonitim radnjama prošle sedmice u policiji dao je i jedan blizak Vaskovićev saradnik. Čim je za to saznao Vasković je odmah napisao tekst za portal "žurnal.info", internet izdanje "60 minuta" u kojem je saopštio da policija saslušava njegove kolege iz magazina "Stav" čiji je bio urednik.

Naveo je i da mu bivše kolege "montiraju" optužbe da je "reketirao svoje sagovornike".

"Zanimljivo je da Vasković svaki put kada istražni organi pokrenu pitanje njegovih nezakonitih radnji, poput utaje poreza ili reketiranja, saopšti da je fizički ugrožen ili započne štrajk glađu. Tako je u trenutku kada je Vrhovni sud RS presudio da je Vasković dužan da plati više od 150.000 KM utajenog poreza `Patriota` on počeo štrajk glađu ispred Vlade RS", podsjeća "Glas Srpske"

U izjavama medijima nije pominjao porez i presudu Vrhovnog suda, nego je tvrdio da hoće da ga ubije pokojni predsjednik RS Milan Јelić, "koji je dao nalog da mu se uništi porodica". I u julu 2008. godine, kada je jedan broj uglednih građana RS javno istupio i rekao da su ih reketirali neki službenici iz Transparensi internešnala BiH, ali i novinar Vasković, Vasković je na pres-konferenciji u Banjaluci i Sarajevu rekao da "mediji iz RS stvaraju ambijent u kome će on biti ubijen zbog iznošenja činjenica o kriminalu i korupciji vladajuće garniture u RS".

Grupa građana zatražila je prošle sedmice od institucija RS pokretanje postupka protiv urednika i novinara političkog magazina "60 minuta" Bakira Hadžiomerovića i Slobodana Vaskovića zbog medijskog reketiranja funkcionera, privrednika i drugih javnih ličnosti.

Glavni tužilac u Specijalnom tužilaštvu RS Miodrag Bajić potvrdio je u petak da je prijava grupe građana došla u Tužilaštvo i da će biti zadužen tužilac za taj slučaj.

Bivši direktor Auto-moto saveza Republike Srpske Brane Subotić izjavio je da ga je Vasković, dok je bio urednik magazina "Patriot", reketirao u nekoliko navrata, te da mu je morao mjesečno davati dvije do tri hiljade maraka da ga ne bi napadao u svojim novinama. Subotić je za "Glas Srpske" potvrdio da je Vaskoviću dao na ruke oko 10.000 KM.

Kako saznaje "Glas Srpske", blizak saradnik Vaskovića dao je izjavu policiji u kojoj je naveo na koji način je finansiran list "Stav", ko je davao novac za njegovo izlaženje, te kako je ugašen u trenutku kada je Vasković primio oko 30.000 maraka.

"Prema riječima Vaskovićevog saradnika, čije ime se drži u tajnosti zbog njegove bezbjednosti, Vasković je u nekoliko navrata dobio novac od dvojice banjalučkih biznismena, a oko 20.000 KM za `Stav` u trenutku njegovog gašenja prikupio je Nikola Sekulović iz Trebinja, saradnik tog lista", dodaje se u tekstu. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE