• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Formiranje vlasti u BiH - "nemoguća misija"?

Političke stranke zastupljene u Predstavničkom domu Skupštine BiH nisu postigli dogovor za formiranje većine. Novo izjašnjavanje za 15 dana.

 Formiranje vlasti u BiH - "nemoguća misija"? Izvor: MONDO

Predsjednici i predstavnici 12 političkih stranaka zastupljenih u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu danas u Sarajevu postigli dogovor o sazivanju nastavka konstitutivne sjednice ovog doma, ali su zaključili da se sve parlamentarne stranke u roku od 15 dana izjasne imaju li potrebnu parlamentarnu većinu za opšte odlučivanje i entitetsko glasanje.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić konstatovao je da su razgovori o formiranju parlamentarne većine skoro na početku.

Bosić je izrazio žaljenje što danas nije prihvaćen prijedlog SDS-a da se, ukoliko po formiranju Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH ne bude moguće formiranje vladajuće koalicije, kolegijumi parlamentarnih domova formiraju po veličini stranaka.

"To znači da bi u Predstavničkom domu članove Kolegijuma imali SDP, SNSD i HDZ BiH, a u Domu naroda SDA, SDS i HDZ 1990", precizirao je Bosić i dodao da u SDS-u ovo vide kao rješenje za deblokadu rada parlamenta.

Prema Bosićevim riječima, riječ je o sukobu dva koncepta - jednog koji zastupa SDP, tvrdeći da ima legitimitet da predstavlja sva tri konstitutivna naroda, i dva HDZ-a sa tvrdnjom da legitimitet ima onaj koji ima najveći broj glasova iz jednog naroda.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković izjavio je danas u Sarajevu da je stav stranke koju on predstavlja da ne treba ad hok zakazivati sjednicu Predstavničkog doma bez unaprijed dodgovorene skupštine većine niti da je dobro napraviti privremena rješenja.

Živković je rekao da bi privremena rješenja, koja su neki predlagali, mogla da još više prolongiraju konstituisanje institucija BiH - oba doma parlamentarne skupštine i Savjeta ministara BiH.

"Ako bi dobili privremeni Kolegijum Predstavničkog doma mogli bi da zapadnemo u dublju političku krizu u kojoj mandatar za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, a potom i Savjet ministara u dogledno vrijeme ne bi bili dobijeni", istakao je Živković.

Prema njegovim riječima, ostavljena je mogućnost da se dobije potpis 22 poslanika koji će uključivati i entitetsku većinu kako bi predsjedavajući Predstavničkog doma imao u pisanoj formi potvrdu da ima smisla da organizuje sjednicu.

"Organizovanje sjednice bez unaprijed dogovorene skupštinske većine bila bi predstava za narod u BiH", naglasio je Živković i dodao da je pametnije da se sačeka ovih 15 dana. On je rekao da je realnost u BiH postojanje dva saveza i tri bloka.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić uvjeren je da do ljeta ne treba očekivati formiranje vlasti u BiH.

"Mislim da će biti jako teško da se nešto napravi", rekao je Ivanić u obraćanju novinarima, dodavši da ne vjeruje da se može desiti ništa novo u narednih 15 dana, do kada parlamentarne stranke treba da dostave odgovor imaju li ili ne parlamentarnu većinu.

On je dodao da razmišlja ima li smisla više učestvovati u razgovorima, pogotovo ima li smisla da učestvuju stranke koje ne mogu presudno opredijeliti formiranje vlasti.

"I dalje mislim da je odgovornost na partijama koje imaju najveći broj poslanika", zaključio je Ivanić.

Zamjenik predsjednika SDA Asim Sarajlić konstatovao je da je očito da nema kapaciteta da sjednica Predstavničkog doma bude nastavljena.

"Potpisnici smo platforme i otvoreni za sve na državnom nivou da pokušamo napraviti zajedničku platformu", rekao je Sarajlić.

Božo Ljubić je, govoreći u ime HDZ-a 1990 i HDZ-a BiH, ocijenio da ni za dvije sedmice neće biti postignut dogovor ako se razgovori ne vrate u okvir koji odražava duh BiH.

On je istakao da je za formiranje parlamentarne većine neophodno da ona ima ukupni kapacitet i entitetsku većinu, da ima legitimitet svakog konstitutivnog naroda i da bude maksimalno kompatibilna sa nižim nivoima vlasti u Federaciji BiH.

Za predsjednika Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića rješenje treba tražiti između tri bloka - jednog koji čine SDP i potpisnici platforme, srpskog bloka sastavljenog od SNSD-a i SDS-a i trećeg bloka u kojem su dva HDZ-a.

"Idealno bi bilo da ova tri bloka sjednu i pokušaju pronaći kompromis i rješenje", zaključio je Radončić.

Od 13 parlamentarnih stranaka samo Stranka za BiH nije imala svog predstavnika na današnjem sastanku.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE