• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NUN RS: Zaustaviti medijski teror FTV-a

NUN RS pozivalo RAK na djelovanje zbog FTV-ovog izvještavanja nakon otvaranja afere "medijskog reketa".

 NUN RS: Zaustaviti medijski teror FTV-a Izvor: MONDO

Nezavisno udruženje novinara RS (NUN RS) pozvalo je Regulatornu agenciju za komunikacije (RAK) da zakonskim sredstvima zaustavi "medijski teror" koji Federalna televizija (FTV) vrši nad medijima sa sjedištem u RS.

Iz NUN RS pozivaju RAK na djelovanje zbog FTV-ovog izvještavanja nakon otvaranja afere "medijskog reketa", čiji su akteri Bakir Hadžiomerović, urednik emisije "60 minuta" na FTV-u i novinar te emisije Slobodana Vaskovića. U saopštenju iz NUN RS ističe se da su i prije ove afere mediji u RS bili žrtve višegodišnje hajke FTV-a.

"Najnoviji primjer je da su čelni ljudi medijskih kuća iz RS, koje su izvještavale o reketiranju privrednika, te novinari, na javnom servisu Federacije BiH predstavljeni kao fašisti, što je otvoren poziv na njihov linč i uvod u fizičku likvidaciju. Na ovaj, do sada neviđen napad, kao ni proteklih godina, RAK nije reagovao, iako je po zakonu bio obavezan, što ozbiljno dovodi u pitanje svrhu postojanja te državne agencije", navodi se u saopštenju NUN RS koje prenose “Nezavisne novine”.

U NUN RS kažu da je "Federalna televizija posljednjih godina postala propagandna mašinerija lidera SDP BiH Zlatka Lagumdžije i njegovog ličnog prijatelja Hadžiomerovića". Ističu da je FTV na medijsku scenu vratio jezik mržnje i klasičnog progona ljudi, kako kažu u NUN RS, "samo zato što ne misle kao oni ili što pripadaju drugom narodu".

"Kako prolaze oni koji se suprotstavljaju toj propagandnoj mašineriji, pokazuje primjer porodice Vlaisavljević iz Sarajeva. Profesor na Filozofskom fakultetu Ugo Vlaisavljević zbog kritičkog stava prema izvještavanju FTV-a smijenjen je sa čelne pozicije PEN BiH, njegova supruga Sanja Vlaisavljević, direktorica Centra za kulturu dijaloga, proglašena je fašistom, a nevladinoj organizaciji koju vodi presječen je dotok svih donacija, zbog čega je pred gašenjem", navedeno je u saopštenju NUN RS.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE