• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džombić: BiH previše košta entitete

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić smatra da BiH ima neracionalnu upravu koju entiteti više ne mogu da finansiraju.

 Džombić: BiH previše košta entitete Izvor: MONDO

Džombić je u intervjuu dnevniku "Fokus" rekao da se povećanjem javne potrošnje ugrožava stabilnost entiteta, zbog čega su potrebne znatne uštede.

U zajedničkim institucijama za 22 000 zaposlenih potroši oko 671 milion maraka, dok je u RS budžetski osnov za plate 34 000 ljudi, uključujući obrazovanje i policiju, 627 miliona maraka, rekao je Džombić, i poručio da ne dolazi u obzir povećanje budžeta ministarstava na nivou BiH.

On je rekao da u budžetu RS ima dovoljno sredstava za očuvanje socijalnog mira i fiskalne stabilnosti i da Vlada RS ima jasan koncept unapređenja poslovnog ambijenta, ali da je potrebno smanjiti neracionalnu upravu na nivou BiH, u institucijama koje entiteti više ne mogu finansirati.

Analizom svih ostalih troškova, tekućih i kapitalnih, utvrđeno je da za RS iznose 730 miliona maraka, a za zajedničke institucije više od 943 miliona maraka. Putni troškovi su u RS 4,3 miliona maraka, a u zajedničkim institucijama 19,6 miliona maraka na značajno manji broj zaposlenih, naveo je Džombić.

Prema njegovim riječima, Vlada RS ne podržava predloženi fiskalni okvir institucija BiH za period 2011-2013. godina, koji za 2011. godinu iznosi 1.042,9 miliona KM, pri čemu su projektovani prihodi od indirektnih poreza sa Jedinstvenog računa UIO 921 milion KM.

''UIO BiH je za 2011. godinu predvidjela povećanje prihoda sa Jedinstvenog računa za raspodjelu entitetima i institucijama BiH od 311 miliona KM (povećanje sa 4,536 milijardi KM u 2010. godini na 4,847 u 2011. godini ukupnih sredstava za raspodjelu). Prema predloženim projekcijama Ministarstva finansija i trezora BiH, institucijama BiH bi za 2011. godinu, od ukupno raspoloživih dodatnih sredstava za raspodjelu u iznosu 311 miliona KM, pripalo 232 miliona KM prihoda sa Jedinstvenog računa, što je za entitete neprihvatljivo", rekao je Džombić.

Džombić je rekao da Vlada RS želi da ukine sve poslovne barijere koje su napravile prethodne vlade kako bi olakšali mogućnost privređivanja i pojednostavili procedure, a samim tim smanjili mogućnost za kriminal i korupciju.

On je rekao da očekuje da će nova Vlada RS biti izložena političkim pritiscima kroz cijeli mandat, imajući u vidu da se na samom startu suočila sa činjenicom da je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa, kao i da je visoki predstavnik u BiH stavio van snage jedan zakon.

Džombić očekuje da će pitanje veta Bošnjaka biti riješeno ove sedmice, najvjerovatnije u srijedu, kada bi Ustavni sud trebalo da razmatra ovo pitanje. "Nadamo se da će da donese odluku u našu korist jer je pravda i pravo na našoj strani", dodao je premijer RS.

Džombić je izrazio očekivanje da će nova Vlada, u saglasnosti sa socijalnim partnerima, utvrditi zakonska rješenja reforme penzijsko-invalidskog sistema, kao i da će biti usaglašeni finansijska konstrukcija i ugovor za početak izgradnje autoputa Banjaluka - Doboj.

"Već pregovaramo s domaćim izvođačima u RS koji su napravili konzorcijum i preko Privredne komore predložili koncept i način finansiranja izgradnje autoputa ili dijela autoputa Banjaluka - Doboj.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE