• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misteriozni krug prirodni fenomen

Već nekoliko sedmica pažnju brojnih znatiželjnika privlači misteriozni krug koji se pojavio na jezeru u blizini grmečkog sela Kljevci.

 Misteriozni krug prirodni fenomen Izvor: MONDO

Misteriozni krug savršenog oblika prečnika desetak metara na Kljevačkom jezeru je prirodni fenomen koji ima svoje objašnjenje i nema nikakve veze s natprirodnim pojavama ili vanzemaljcima, tvrdi profesor Muriz Kerić.

Ova pojava već nekoliko sedmica privlači pažnju znatiželjnika koji ovih dana u velikom broju obilaze jezero u blizini grmečkog sela Kljevci. Neobičnu pojavu prvi su primijetili planinari, a za kratko vrijeme ona je pobudila i znatiželju lovaca, šumskih radnika te mještana koji žive u ovom kraju, pišu "Nezavisne novine".

"Riječ je o podzemnim strujanjima unutar samog jezera. S obzirom na to da se radi o tvorevini kraškog porijekla, logično je pretpostaviti da je voda ispunila korito jezera koje je vjerovatno ljevkastog oblika. Strujanja u dubini imaju kružni tok i prenose se na površinu, a zbog niske temperature došlo je do zamrzavanja jezera i stvaranja kruga", kaže profesor Kerić.

Kao drugu mogućnost za pojavu krugova na ledu on navodi ribe koje se u potrazi za kiseonikom izbacuju na površinu jezera.

Kljevačko jezero, koje se nalazi u širem rejonu grmečkog sela Kljevci, svojevrstan je prirodni fenomen jer se nalazi u bezvodnom kraju na nadmorskoj visini većoj od 1.500 metara. Postoje mišljenja kako Kljevačko jezero dokazuje tvrdnju nekih naučnika da se ispod kraške građe planine Grmeča nalazi ogromno podzemno jezero.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE