• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Merkelova okuplja koaliciju u BiH?

Njemačka kancelarka Angela Merkel trebalo bi da tokom ove i naredne nedjelje u Berlinu razgovara sa liderima SDA, HDZ BiH, SNSD-a i SDP-a.

 Merkelova okuplja koaliciju u BiH? Izvor: MONDO

Kako se očekuje, Merkelova će sutra u Berlinu primiti čelnike SDA Sulejmana Tihića i Bakira Izetbegovića, sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem razgovaraće 21. januara, dok će se sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom i liderom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom najvjerovatnije sastati naredne sedmice.

Čović je ''Dnevnom avazu'' rekao da će ovi susreti biti nastavak razgovora vođenih početkom decembra, kada je istaknuta potreba da se što hitnije obezbijedi stabilna parlamentarna većina i formira nova vlast u BiH.

''Njemačka želi da vidi kako da nam pomogne da izađemo iz ovog ćorsokaka, i to ne samo kratkoročno vezano za provođenje izbornih rezultata, nego i u vezi sa ustavnim promjenama'', rekao je Čović.

On smatra, budući da su u Berlin pozvani lideri SDP-a, SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH, da je tu ''evidentna želja za traženjem nekog okvira da ove četiri stranke preuzmu odgovornost za širinu, toleranciju i kompromis''.

"Dnevni avaz" ocjenjuje da Merkelova želi na ovaj način da utiče na brže formiranje vlasti i da okupi široku koaliciju u BiH, čime zapravo zvanični Berlin nagovještava jači angažman na unutrašnjopolitičkom planu u BiH.

SDA: POSJETA BERLINU NIJE U VEZI SA FORMIRANjEM VLASTI

Sastanak predsjednika SDA Sulejmana Tihića i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića sa savjetnikom kancelarke Angele Merkel za spoljnu i bezbjednosnu politiku Kristofom Hojzgenom i mogući sastanak sa Merkelovom, ne treba dovoditi u vezu sa provođenjem izbornih rezultata u BiH, rekao je Srni portparol SDA Salmir Kaplan.

"Biće razgovarano o hroničnim problemima BiH, jer taj krug razgovora Merkelove sa domaćim zvaničnicima počeo je mnogo prije provođenja izbornih rezultata", rekao je Kaplan.

On je istakao da je prema pozivu iz kancelarije njemačke kancelarke potvrđen sastanak sa Hojzgenom, ali da sastanak sa Merkelovom još nije potvrđen.

Prema nepotvrđenim informacijama, u Berlinu će sutra biti i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE