• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Abu Hamza "maltretira" tajnu službu BiH

Sirijac Imad al Husin tužio je Obavještajno-bezbjednosnu agenciju što mu nije dostavila obavještajne podatke šta ima protiv njega.

 Abu Hamza "maltretira" tajnu službu BiH Izvor: MONDO

Sud je naložio da mu se na zahjtev odgovori, pozitivno ili negativno.

Nekadašnji vođa mudžahedinske zajednice u BiH, poznatiji pod imenom Abu Hamza, tužio je OBA jer mu nije dostavila obavještajne podatke na osnovu kojih je proglašen prijetnjom po nacionalnu bezbjednost BiH, a nakon toga Sud BiH naložio je ovoj agenciji da odgovori na njegov zahtjev.

Aba Hamza, koji se nepune dvije godine nalazi u Imigracionom centru Službe za poslove sa strancima BiH gdje čeka odluku o deportaciji u rodnu Siriju, podnio je zahtjev za pokretanje upravnog spora zbog ćutanja administracije, piše "Fokus".

Sud BiH donio je presudu na osnovu koje je Oba dužna da donese rješenje o zahtjevu Abu Hamze, bilo pozitivno ili negativno, rekla je Selma Hadžić, službenica za odnose s javnošću Suda BiH.

''Pojednostavljeno, trebalo je da odgovore podnosiocu, odnosno da ga obavijeste da li odbijaju ili uvažavaju zahtjev'', rekla je Hadžićeva i dodala da je presuda dostavljena OBA i da je naloženo da odgovore na zahtjev Husina, navodeći da je na agenciji kako će odgovoriti na taj zahtjev.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu, rekla je da OBA ne dostavlja podatke čak ni parlamentu BiH, pa je je vrhunac cinizma da osoba, poput Abu Hamze, zatraži i eventualno dobije takve podatke.

Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, rekao je da je građanski mir, zatim ljudska prava i bezbednost najbitniji temelj svake države, ali da je Abu Hamza osoba koja sve to ugrožava milionima ljudi u BiH.

'Naravno da je OBA dužna da upozna više organe o zaključcima o Abi Hamzi. Međutim, problem našeg sistema jeste to što pruža prostor da lice koje je opasno za bezbjednost zemlje, ima mogućnost da bude tretirano kao građansko, s pravima jednakim kao i drugim građanima'', rekao je Galijašević.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE