• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužilaštvo BiH baš briga za Gotovinu

U Srpskoj nikoga ne iznenađuje što Tužilaštvo BiH ne vodi nikakvu istragu protiv hrvatskog generala Ante Gotovine.

 Tužilaštvo BiH baš briga za Gotovinu Izvor: MONDO

Iz Tužilaštva BiH su saopštili da imaju određene predmete koji se odnose na događaje iz 1995. godine, operacije "Južni potez", "Skok" i "Maestral", u kojima su prijavljena lica bili oficiri Hrvatske vojske, uz obrazloženje da ne mogu govoriti o imenima optuženih i o detaljima istrage, pišu "Nezavisne novine".

U Centru javne bezbjednosti Banjaluka su potvrdili da su u saradnji sa Tužilaštvom u Banjaluci proslijedili nekoliko izvještaja vezanih za događaje od 1992. do 1995. na području Livna i Kupresa, ali da nema informacija o daljim istragama.

Pripadnik mirovne misije UN u bivšoj Jugoslaviji Stefan van Zanten optužio je Gotovinu da je 1992. godine komandovao u BiH na područjima Livna i Kupresa, gdje su srpski civili zlostavljani i deportovani.

Između ostalih, taj predmet tretira ratne zločine u Mrkonjić Gradu, kao i neke predmete za 1992. godinu, uglavnom za područje Posavine.

Van Zanten je kao pripadnik mirovne misije UN boravio u BiH 1992. godine, a o proživljenoj traumi sa prve linije fronta, zbog čega je nakon 19 godina obolio od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), je na holandskoj državnoj televiziji rekao je kako se sjeća slika ubistava, mučenja, prebijanja u logorima smrti i deportacija srpskih civila, kao i Gotovine, za koga u prilogu navodi da je komandovao u nekim mjestima koja je sam prošao.

Šef Koordinacionog tima RS za procesuiranje ratnih zločina i traženje nestalih Staša Košarac rekao je da Srpska neprestano ukazuje na neprocesuiranje odgovornih za ratne zločine počinjene nad Srbima, ali da Tužilaštvo BiH "ostaje nijemo na sve opomene koje dolaze iz RS".

On je istakao da ovi, ali i drugi zločini koji su počinjeni nad Srbima za vrijeme rata praktično predstavljaju agresiju hrvatskih snaga na BiH i RS.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić nije iznenađena što protiv Gotovine nema nikakve istrage u BiH, te dodaje da je neprocesuiranje zločina nad Srbima postala praksa Tužilaštva BiH.

Za ratne zločine nad Srbima za vrijeme i poslije akcije "Oluja" Gotovini sude u Haškom tribunalu, zajedno sa hrvatskim generalima Ivanom Čermakom i Mladenom Markačem, a Tužilaštvo u Hagu za njega traži kaznu od 27 godina zatvora.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE