• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Četvorogodišnji mandat pun problema

Mandat odlazeće Vlade Federacije BiH obilježili su brojni protesti, ekonomska situacija nije popravljena, a nije manjkalo ni političkih prepucavanja.

 Četvorogodišnji mandat pun problema  Izvor: MONDO

Tokom protesta ispred zgrade Vlade FBiH u aprilu prošle godine, koje su organizovala federalna boračka udruženja, zabilježeni su najveći neredi u kojima je pričinjena velika materijalna šteta, a 10 lica je uhapšeno.

Osim bivših boraca, protestovali su i radnici brojnih preduzeća kojima nisu redovno isplaćivane plate i uplaćivan radni staž, zbog čega ne mogu u penziju.

Ekonomski analitičar Žarko Papić ocjenjuje da je za četvorogodišnjeg mandata Vlade FBiH vođena katastrofalno loša politika.

"U socijalnom sektoru napravljena je socijalno-politička, politikantska katastrofalna greška. Kada je riječ o ekonomiji, govorim o potpunom nerazumijevanju, nesvijesti šta je realna ekonomska situacija u Federaciji i u svijetu", rekao je Papić za Radio Slobodnu Evropu.

Prema riječima Fikreta Čauševića, profesora na sarajevskom Ekonomskom fakultetu, način borbe protiv recesije, odnosno izlaska iz recesije, nije bio adekvatan, posebno kada se govori o Vladi premijera Mustafe Mujezinovića.

Radom Vlade nisu zadovoljni ni u federalnom sindikatu čiji predsjednik Ismet Bajramović upozorava da zapošljavanja radnika nije bilo, dok otpuštanja nije manjakalo.

Bajramović navodi da 43 odsto nezaposlenog stanovništva živi na teritoriji Federacije BiH i da je, umjesto privrednog oporavka, došlo do još većeg urušavanja realnog sektora industrije i privrede.

Radio Slobodna Evropa konstatuje da su osim katastrofalnog stanja u privredi protekli mandatni period Vladu FBiH, koju su vodili prvo Nedžad Branković, a potom Mustafa Mujezinović, potresale i političke afere.

Novoj Vladi Federacije, koja još nije izabrana, prethodna ostavlja dug veći od 90 miliona evra prema Penzionom fondu i sedam miliona evra prema nezaposlenim demobilisanim borcima, kao pomoć kantonalnim upravama za zapošljavanje i dug socijalnim kategorijama.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE