• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žrtva H1N1 bez hroničnih oboljenja

Žena koja je juče preminula u KC Banjaluka od virusa H1N1, prva je žrtva koja je umrla od posljedica direktno izazvanih novom gripom.

 Žrtva H1N1 bez hroničnih oboljenja Izvor: MONDO

Amela Lolić, pomoćnik ministra zdravlja RS, kazala je da je od pojave novog virusa H1N1 u RS do sada preminulo ukupno četvoro lica, a da je juče preminuli pacijent prva žrtva koja nije imala nikakvu hroničnu bolest, već je smrt izazvao upravo virus H1N1.

"Ako je od oko 500 pacijenata koji su od početka pojave novog gripa registrovani u RS do sada preminulo četvoro, znači da imamo dosta nisku stopu smrtnosti. Za sada imamo povoljne podatke u vezi sa ovim gripom", navela je Lolićeva, prenose “Nezavisne novine”.

Ona je kazala da je odziv građana za vakcinaciju i dalje slab, i da je to uzrokovano negativnom kampanjom, što je slučaj i u ostalim zemljama, i još jednom pozvala građane da se vakcinišu.

Peđa Kovačević, ljekar Jedinice intenzivne medicine u Kliničkom centru Banjaluka, kazao je da je preminuli pacijent, žena srednjih godina,  primljena u Klinički centar 3. januara sa veoma teškim simptomima.

"Imala je gušenje, teško disanje, ubrzano disanje, opštu slabost, malaksalost i jako visoku temperaturu. Nakon pretraga je utvrđeno da ima jaku upalu pluća oba plućna krila i da je skoro devet desetina pluća bilo zahvaćeno upalom", pojasnio je Kovačević.

On je precizirao da se u Jedinici intenzivne medicine nalazi još jedan bolesnik kod koga je dijagnosticirano zapaljenje oba plućna krila i da je životno ugrožen.

Kovačević je istakao da ovaj virus ima visok afinitet prema respiratornom traktu.

Janja Bojanić, načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za zaštitu zdravlja RS, kazala je da se epidemiološka situacija iz dana u dan usložnjava, jer je sve veći broj prijava infekcija sličnih gripu, infekcija običnog gripa i infekcija virusa H1N1.

"Ove godine je u RS dijagnosticirano 48 oboljelih od H1N1, a u posljednja 24 časa je hospitalizovano 46 lica. Kada se gleda situacija u ostalim zemljama, kod nas je virus H1N1 ispod epidemijskog praga, pa u nekim dijelovima nemamo uopšte prijavljenih", kazala je Bojanićeva.

U Domu zdravlja u Kozarskoj Dubici juče ujutro je brzim testom virus H1N1 ustanovljen kod jednog djeteta. Riječ je o pacijentu sa lakšom kliničkom slikom i biće liječen za sada samo pod nadzorom porodičnog ljekara.

Na Klinici za infektivne bolesti Kliničkoga centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) do sada je kod 19 pacijenata potvrđen virus H1N1, rekla je Biljana Jandrić, portparol Kliničkog centra.

Od 23 uzorka pristigla do ponedjeljka za testiranje u kliničku mikrobiologiju u KCUS-u, deset je bilo pozitivno na grip H1N1 i svi su iz Sarajeva.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE