• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izbor Džombića pod lupom: Usvojen zahtjev Bošnjaka!

Ustavni sud RS prihvatio zahtjev Kluba Bošnjaka za utvrđivanje povrede vitalnog interesa bošnjačkog naroda prilikom izbora predsjednika Vlade RS.

 Izbor Džombića pod lupom: Usvojen zahtjev Bošnjaka! Izvor: MONDO

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske prihvatilo je zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS za utvrđivanje povrede vitalnog interesa bošnjačkog naroda prilikom izbora predsjednika Vlade i u roku od od mjesec dana donijeće meritornu odluku o tom zahtjevu.

Vijeće je utvrdilo da je u konkretnom slučaju provedena ustavna procedura i ispunjene ostale procesne pretpostavke za prihvatljivost zahtjeva, kao i da pitanje izbora predsjednika Vlade predstavlja vitalni nacionalni interes konstitutivnih naroda.

Klub delegata bošnjačkog naroda smatra da je odlukom o izboru predsjednika Vlade povrijeđen vitalni interes Bošnjaka jer je onemogućeno njihovo pravo da budu adekvatno zastupljeni u zakonodavnim, izvršnim i pravosudnim organima vlasti i u procesu donošenja odluka.


Time su, kako navodi Klub Bošnjaka, povrijeđene odredbe Ustava RS o zaspuljenosti konstitutivnih naroda na izabranim funkcijama, jer je isključivanjem Bošnjaka sa svih šest funkcija izvršena diskriminacija bošnjačkog naroda.

Narodna skupština RS izabrala je na sjednici održanoj 29. decembra prošle godine Vladu i premijera Aleksandra Džombića.

Klub Bošnjaka uložio je prigovor o povredi vitalnog nacionalnog interesa pri izboru vlade i premijera, da bi na sjednici Vijeća naroda 10. januara povukao dio prigovora koji se odnosi na sastav Vlade.

MALIĆ: NEMA POVREDE VITALNOG INTERESA BOŠNjAKA

Predsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske (RS) Momir Malić očekuje da će Ustavni sud RS u meritumu odlučiti da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka prilikom izbora Aleksandra Džombića za predsjednika Vlade.

"Odluke suda se ne komentarišu i ni ja ne želim da komentarišem sudske odluke, već iskazujem svoj lični i politički stav", rekao je Malić na konferenciji za novinare, povodom odluke Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS koji je prihvatio da razmatra zahtjev Kluba Bošnjaka za povredu nacionalnog interesa pri izboru premijera RS.

On je naveo da je očekivao i da će Ustavni sud odbaciti taj zahtjev.

Malić je stav obrazložio time što je Ustavom RS za šest ključnih funkcija definisano da jednom konstitutivnom narodu mogu pripasti najviše dvije funkcije, što "može značiti i da jedan narod može ostati i bez ijedne funkcije".

"Takođe, Ustavi sud ne može odrediti koja Ustavom RS definisana funkcija pripada kojem narodu, jer to rade poslanici u Narodnoj skupštini i delegati u Vijeću naroda RS", rekao je Malić.

On je ocijenio da sve što se dešavalo od ulaganja veta na izbor predsjednika Vlade RS do upućivanja zahtjeva Ustavnom sudu, predstavlja "hirove" stranaka iz FBiH zbog svega što se dešavalo u vezi sa izborom predsjedavajućeg Vijeća naroda.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE