• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vasko Jošić prvi stigao do krsta

U trci povodom Bogojavljanja u rijeci Vrbas učestvovalo 20 mladića, a prvi do Časnog krsta doplivao Vasko Jošić.

 Vasko Jošić prvi stigao do krsta Izvor: MONDO

U Banjaluci su danas, povodom Bogojavljenja, vjernici i sveštenici u litiji prošli prema gradskom mostu, gdje je osveštana bogojavljenska voda i u Vrbas spušten osveštani krst.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja služio je Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem.

Više od 20 mladića, je povodom ovog velikog pravoslavnog praznika, plivalo rijekom Vrbas do časnog krsta, a najbrži je bio Vasko Jošić.

Jošić je istakao da mu je čast što je u hladnoj rijeci Vrbas plivao za krst časni, izrazivši zadovoljstvo zbog pobjede.

Svim takmičarima, koji su plivali, uručene su nagrade.

Tradicija organizovanja bogojavljenske litije u Banjaluci obnovljena je prošle godine, nakon više od šest decenija.

Nikola Lješković (18) iz Herceg Novog prvi je doplivao do Bogojavljenskog krsta u rijeci Trebišnjici i tako pobijedio u ovoj tradicionalnoj trci.

Lješković je učenik četvrtog razreda Saobraćajne škole u Trebinju i ovo mu je prvi put da učestvuje u plivanju za Časni krst.

Krst je u Trebinjšnjicu sa druge strane obale spustio vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, nakon simboličnog vodokrštenja rijeke između dva mosta gdje se okupio veliki broj građana.

Nakon izlaska iz rijeke Lješković je istakao da mu nijednog trenutka nije bilo hladno i da je neopisiv osjećaj držati u rukama Krst časni.

Rijeku Trebišnjicu, čija je temperatura deset stepeni, preplivalo je u dužini od oko 60 metara sa jedne obale na drugu 27 plivača, među kojima je bila i najmlađa petnaestogodišnja Jovana Živanić.

Četrdesetogodišnji Bratunčanin Slobodan Ćirković pobjednik je današnjeg plivanja za Časni bogojavljenski krst koje je održano na Drini kod Bratunca.

Crkvena opština Bratunac i Srpsko dobrotvorno kulturno-prosvjetno društvo "Sveti Vasilije Veliki" iz ovog mjesta uz pomoć opštine i nekoliko donatora drugi put su organizovali ovu duhovno-kulturnu manifestaciju sa namjerom da to postane tradicija.

Uz podršku oko dvije hiljade građana, u brzoj i hladnoj Drini takmičio se 21 plivač među kojima i trojica braće Mlađenović.

Organizatori su pobjednika Slobodana Ćirkovića, koji je pobijedio i prošle godine, darovali pozlaćenim krstom, diplomom i novčanom nagradom od 300 KM.

Nikola Kovačević (21) iz Beograda prvi je doplivao do Časnog krsta na ušću Save u Dunav, kod Sportskog centra (SC) "Milan Gale Muškatirović", Nikola Banković, učenik četvrtog razreda obrenovačke gimnazije na Adi Ciganliji, a Dušan Ivičić (20) na Dunavu u Zemunu.

Za Časni krst kod SC "Milan Gale Muškatirović" plivalo je 15 učesnika, od kojih dvije žene, a Nikola Kovačević bio je najbrži. Kaže da mu je ovo prvi put da pliva za Časni krst. Inače, Nikola igra ragbi i studira Pravni fakultet.

Podgoričanin Miroslav Vukčević prvi je doplivao do Bogojavljenskog krsta koji je u Moraču spustio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Vukčeviću je mitropolit Amfilohije na poklon dao i zlatnik sa likom Svetog Save, a Crkvena opština Podgorica novčanu nagradu 300 evra. Svih 50 učesnika dobilo je na poklon od mitropolita Amfilohija po ikonu.


Srpska pravoslavna crkva danas slavi Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista, kojim je počela njegova misija hrišćanske propovijedi.

Na Bogojavljenje se pozdravlja riječima: "Bog se javi" - "Vaistinu se javi". U pravoslavnim hramovima na ovaj praznik se osveštava bogojavljenska voda koja se smatra ljekovitom i zaštitom od nečistih sila i čuva se u kućama do sljedećeg velikog vodoosvećenja.

Krštenje na rijeci Jordanu, u kome učestvuje Sveti Jovan, koje se u Crkvi slavi kao Bogojavljenje, prvo je objavljivanje tajne Svete Trojice - Oca, Sina i Svetog Duha, i prvo ustanovljenje osnovnih simbola hrišćanske vjere.

Praznovanje Bogojavljenja podsjeća hrišćane da misija Sina Božijeg nije počela njegovim rođenjem, već krštenjem, jer je do 30. godine Isus živio običnim životom drvodjelje, sa majkom i pravednim Josifom.

Dan uoči Bogojavljenja se zove Krstovdan i to je posni dan.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE