• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Svima je jasno kakva će biti odluka

Vlada Republike Srpske nastaviće sa radom očekujući skorašnju odluku Ustavnog suda RS u vezi sa zahtjevom Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

 Dodik: Svima je jasno kakva će biti odluka Izvor: MONDO

Zahtjev se odnosi na utvrđivanje povrede vitalnog interesa bošnjačkog naroda prilikom izbora predsjednika Vlade.

"Vlada RS ne komentariše odluku Ustavnog suda RS, ali smatra da je to pitanje dodatno ispolitizovano", rečeno je danas Srni u Vladi RS.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske prihvatilo je danas zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS za utvrđivanje povrede vitalnog interesa bošnjačkog naroda prilikom izbora predsjednika Vlade, a predsjednik Ustavnog suda RS Mirko Zovko sazvao je sjednicu Vijeća za za 31. januar.

Vijeće je utvrdilo da je u konkretnom slučaju provedena ustavna procedura i ispunjene ostale procesne pretpostavke za prihvatljivost zahtjeva, kao i da pitanje izbora predsjednika Vlade predstavlja vitalni nacionalni interes konstitutivnih naroda.

Klub delegata bošnjačkog naroda smatra da je odlukom o izboru predsjednika Vlade povrijeđen vitalni interes Bošnjaka jer je, kako tvrde, onemogućeno njihovo pravo da budu adekvatno zastupljeni u zakonodavnim, izvršnim i pravosudnim organima vlasti i u procesu donošenja odluka.

Narodna skupština RS izabrala je na sjednici održanoj 29. decembra Vladu i premijera Aleksandra Džombića

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da je izbor Vlade RS potpuno legitiman, te da je svima jasno kakva će biti odluka Ustavnog suda povodom veta i zahtjeva Kluba Bošnjaka da se utvrdi povreda vitalnog interesa prilikom izbora premijera Srpske.

"Svima je jasno kakva će definitivna odluka biti. Mislim da je potpuno legitiman izbor vlade RS i da je u tom pogledu ovo samo jedna zloupotreba mogućnosti podizanja veta u okviru Vijeća naroda", rekao je Dodik u Beogradu medijima iz RS.

On je naveo da bošnjački veto nije samo hir, nego "politički bezobrazluk koji je došao od strane SDP i bošnjačkih političkih partija".

"Za vrijeme izbora predsjedavajućeg Vijeća naroda rekli smo da nije sporno da to bude Bošnjak, ali nismo spremni da glasamo za svakog. Mislim da se radi o tome da i RS bude zaustavljena ili što je moguće više približena katastrofalnim odnosima i situaciji koja vlada u BiH", rekao je Dodik.

On je naveo da se kod "sarajevskog političkog kruga" prepoznaje logika: "Evo, nama ne ide, a ne ide ni njima".

"To je razlog zašto mi sada moramo da sačekamo još desetak do 15 dana da Ustavni sud odluči o tome", rekao je Dodik, koji se u Beogradu sastao sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske prihvatilo je danas zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS za utvrđivanje povrede vitalnog interesa bošnjačkog naroda prilikom izbora predsjednika Vlade, a predsjednik Ustavnog suda RS Mirko Zovko sazvao je sjednicu Vijeća za 31. januar.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE