• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Škrbić vakcinisao Čađu

Ministar zdravlja RS Ranko Škrbić vakcinisao danas ministra unutrašnjih poslova Stanislava Čađu protiv sezonskog gripa.

 Škrbić vakcinisao Čađu Izvor: MONDO

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Ranko Škrbić danas je u Institutu za zaštitu zdravlja RS vakcinisao ministra unutrašnjih poslova RS Stanislava Čađu radi promocije vakcinacije protiv sezonskog gripa, kao jedine metode pomoću koje se može boriti protiv gripa i sličnih virusnih infekcija za koje postoje vakcine.

Škrbić je rekao novinarima da ovim želi dati poruku svima koji se nisu vakcinisali da to učine, jer još nije kasno, te da se očekuje inteziviranje kliničkih simptoma gripa i povećanja broja oboljelih.

"Vakcinisanje ima smisla za one koje još nemaju simptoma gripa, a nakon vakcinacije potrebno je desetak dana da dođe do razvoja imunog odgovora i potpune imune reakcije koja podrazumjeva zaštitu od tri vrste gripe. To je kombinovana vakcina koja u sebi sadrži dva gena za virus tipa`A`- to je H1N1 i H3N2 i virus tipa`B`", pojasnio je Škrbić.

Prema njegovim riječima, u posljednjih deset-petnaest dana pojačan je dolazak građana u vakcinalne centre, u kojima ima dovoljno vakcina, sa željom da se vakcinišu.

Škrbić je rekao da zbog gripa nema razloga da se odgodi početak drugog polugodišta u školama, jer epidemiološka slika ne daje razloga da se tako nešto i uradi.

On je rekao da se zbog okupljanja djece može očekivati da se poveća broj oboljelih, dodajući da grip nije karantinska bolest da se može reći da zbog toga neće djeca ići u školu.

Škrbić je naveo podatke prema kojima je u RS trenutno oboljelo 53 lica od gripa H1N1, da su prisutni i drugi oblici gripa, kao i da je 46 lica hospitalizovano.

Prema njegovim riječima, jedna osoba oboljela od H1N1 je u jedinici intezivne medicine i njena klinička situacija je teška.

Ministar Čađo je rekao da je inicijativu za vakcinaciju prihvatio i zbog toga što je to način kako zaštititi radnike MUP-a, jer je njegov zadatak ih bude "što više na poslu, sposobnih i potpuno spremnih za rad".

"Naravno, ukoliko se izlažu rizicima gripa, time se izlažu i rizicima bolovanja, a sve to može imati uticaja na rezultata rada MUP-a i zato smatram da je iz tih razloga, kao i zbog zaštite zdravlja svakog pojedinca dobro da se to učini", rekao je Čađo.

On je naveo da je inicijativa Ministarstva zdravlja bila da se to organizovano učini i pozvao sve pripranike ministarstva na čijem je čelu da se vakcinišu, uz pojašnjenje da je individualna odluka da li će to neko učiniti.

Čađo je dodao da ne postoji nikakav strah, niti vakinisanje predstavlja problem, već je to nešto čemu čovjek više puta u svom životu bude izložen, dodajući da zna da neće biti nikakvih pratećih pojava.

Pomoćnik ministra zdravlja Amela Lolić podsjetila je da su hronični bolesnici, kao i kategorije osiguranika koji inače ne plaćaju vakcinacije, oslobođeni od plaćanja vakcinacije proti gripa.

Cijena vakcinacije u Institutu za zaštitu zdravlja iznosi 18 KM.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE