• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za RS neprihvatljivi napadi na vjerske objekte

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović izjavio je da je za Vladu RS krajnje neprihvatljiv bilo kakav napad na vjerske objekte

 Za RS neprihvatljivi napadi na vjerske objekte Izvor: MONDO

On istile da u RS takvih vandalskih napada ima veoma malo u odnosu na raniji period. 

"Nadležne institucije RS rade po tim pitanjima i ne treba uvijek donositi ishitrene zaključke da je uvijek pozadina takvih napada etnička ili nacionalna", rekao je Kasipović novinarima nakon posjete muftiji banjalučkom Edhemu Čamdžiću.

On je naveo da je Vlada RS opredijeljena da radi na sprečavanju i prevenciji takvih događaja protiv bilo koje vjerske konfesije i građana.
 Kasipović je istakao da je restitucija jedno veliko pitanje za BiH i RS i dodao da neće žaliti truda kako bi pokušao pomoći da se Islamskloj zajednici vrati zgrada Medrese u Banjaluci.

On je potvrdio da Vlada RS u budžetu za 2011. godinu posredstvom Sekretarijata za vjere predviđa određena sredstva za obnovu džamije Ferhadije i niza drugih vjerskih objekata koje treba obnoviti u RS.

Muftija Edhem Čamdžić zamolio je ministra Kasipovića da pomogne kako bi se Islamskoj zajednici vratila zgrada Medrese nedaleko od Ferhadije.

 Čamdžić je podsjetio da je prilikom prošlogodišnjeg sastanka delegacije Islamske zajednice sa tadašnjim premijerom RS Miloradom Dodikom iz Vlade RS dato obećanje o vraćanju te zgrade.

 "Ferhat-pašina biblioteka trenutno se nalazi u krajnje neuslovnom prostoru u kojem nije moguće primiti čitaoce, zbog čega tražimo od ministra Kasipovića da se zauzme, kako bi nam bila vraćena zgrada Medrese", naglasio je Čamdžić.

Govoreći o zavšetku obnove Ferhat-pašine džamije, Čamdžić je izrazio očekivanje da će ova džamija biti obnovljena do kraja oktobra 2012. godine. Čamdžić je rekao da nije samo potrebno osuđivati napade na vjerske objekte, već da se mora zagovarati multietničnost, dijalog i suživot na ovim prostorima.  (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE