• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Silajdžić umjesto Cerića?!

Lider SBiH Haris Silajdžić i glavni muftija IZ u Srbiji Muamer Zukorlić glavni su kandidati za nasljednika reisa Mustafe Cerića, piše "Press RS".

 Silajdžić umjesto Cerića?! Izvor: MONDO

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić i predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić najozbiljniji su kandidati da naslijede odlazećeg reisa Islamske zajednice u BiH Mustafu efendiju Cerića!

Kako za Press RS ističe sagovornik iz Rijaseta i Sabora IZ BiH, Haris Silajdžić i sandžački muftija Muamer Zukorlić su odmah, pošto je reisu-l-ulema Islamske zajednice Cerić najavio da ne namjerava doživotno biti na ovoj funkciji, istakli svoje kandidature i obojica već uveliko lobiraju za mjesto poglavara IZ BiH.

"Postojale su naznake da će na posljednjem Saboru IZ BiH krajem decembra prošle godine Cerić biti proglašen za doživotnog reisu-l-ulemu (početkom 2012. ističe mu drugi i po važećim propisima IZ posljednji sedmogodišnji mandat), ali se Cerić usprotivio donošenju takve odluke", kaže izvor Pressa.

Cerić, objašnjava sagovornik Pressa RS, polaže velike nade u to da će Islamska svjetska konferencija u najskorije vrijeme donijeti odluku o otvaranju evropskog muftijstva.

"Aktuelni reis IZ BIH na sve načine pokušava da dobije tu funkciju", otkriva izvor Pressa RS.

Iz trke za Cerićevog naslednika još na startu su ispali aktuelni zamjenik poglavara IZ BiH naibu-reis Ismet Spahić i tuzlanski muftija Husein Kavazović. Tuzlanski muftija, ali i naibu-reis Spahić uživaju veliki autoritet u Rijasetu i Saboru IZ, ali nisu miljenici sujetnog reisa Cerića. Zato su već sada isključeni iz trke.

Kad je reč o aspiracijama Harisa Silajdžića da preuzme mjesto muslimanskog verskog poglavara, izvori Pressa RS navode da lidera Stranke za BiH za ovu poziciju prije svega preporučuje njegovo visoko obrazovanje, stečeno na prestižnim islamskim fakultetima. Osim toga, Silajdžić ima i identična politička gledišta s aktuelnim reisom u pogledu državnog uređenja BiH.

"Silajdžić ispunjava sve uslove da bude novi reis, jer ima neophodno versko obrazovanje. On je završio čuveni Islamski fakultet u Bengaziju. Uzimajući u obzir i potpuni krah Silajdžićeve političke karijere, nije isključeno da upravo on naslijedi Cerića", tvrde isti sagovornici.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE