• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stranke ne mogu da se dogovore oko miliona!

Sto miliona evra kredita EU za budžete BiH još čeka neiskorišteno jer se političari ne mogu dogovoriti o fiskalnom okviru za 2011. i 2012. godinu.

 Stranke ne mogu da se dogovore oko miliona! Izvor: MONDO

"EU je odobrila vrlo povoljan kredit od sto miliona evra kako bi pomogla entitetskim i državnim budžetima. Za Republiku Srpsku je (RS) predviđeno 30 miliona, FBiH 60, a za državni nivo deset miliona evra", rekla je portparolka Delegacije Evropske komisije u BiH Zora Stanić.

Stanićeva je istakla da je taj novac spreman i prva tranša od 50 miliona evra mogla bi biti isplaćena odmah, ukoliko bi došlo do dogovora. Evropska komisija, dodala je ona, ne traži da se subjekti u BiH dogovore u vezi sa svakom pojedinačnom stavkom, već samo u vezi sa globalnim okvirom, pišu "Nezavisne novine".

Zamjenik ministra finansija BiH Fuad Kasumović naglasio je da RS blokira da ova sredstva budu upućena u BiH, jer u Kabinetu predsjedavajućeg Savjeta ministara stoji prijedlog koji nikako ne daju na sjednicu.

"Politika iz RS ne dozvoljava državi čak ni da ima isti budžet kao lani. Mi smo sastavili budžet koji je bio istovetan ovom lani i taj ne daju. Nije ništa do nas, do njih je. To je u pitanju politika, a ne ekonomija", istakao je Kasumović.

Pomoćnica ministra finansija RS Radmila Mihić rekla je da je prijedlog RS da sva tri nivoa vlasti u ovu godinu uđu sa istim budžetima kao u 2010. godini.

Ona tvrdi da RS nije dala saglasnost na budžet BiH za 2011. godinu jer su političari iz FBiH željeli povećanje u odnosu na 2010. godinu, podsjetivši da su u Sarajevu tražili da nivo budžeta BiH za 2011. bude oko 920 miliona maraka, a da je RS bila spremna dati saglasnost na 760 miliona.

"Tačno je da RS u okviru Fiskalnog savjeta nije dala saglasnost na predloženi povećani nivo budžeta u institucijama BiH, jer smatra da nije postojalo dovoljno argumentacije za to i da se najvećim dijelom radi o neracionalnoj potrošnji. Takva vrsta povećanja bi značila i značajno manje budžete entiteta nego prošle godine", rekla je Mihićeva.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE