• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jednu stolicu dijele po dva službenika!

Rukovodstvo Fonda zdravstvenog osiguranja RS u tri godine zaposlilo je 209 novih radnika čija je kvalifikacija upitna, piše "EuroBlic".

 Jednu stolicu dijele po dva službenika! Izvor: MONDO

U Fondu, koji je u deficitu 144,8 miliona KM, do kraja 2009. bilo je ukupno zaposleno 684 radnika. Osim gomilanja službenika, bez stvarnog sagledavanja potreba i ciljeva, ali i okruženja u kojem posluje FZO, Glavna služba za reviziju javnog sektora konstatovala je čak i nepotizam prilikom zapošljavanja.

Rukovodstvo Fonda pravda se da je jedan od ključnih razloga za novo zapošljavanje “izrazito nepovoljna starosna struktura zaposlenih”.

“O tome svjedoči podatak da će do 2012. više od 100 radnika steći uslov za odlazak u penziju, i to najviše u banjalučkoj kancelariji”, navodi se u pismenom odgovoru Fonda.

Međutim, ovaj razlog zvuči prosto nevjerovatno jer će novi radnici da zamjene sadašnje koji su pred penzijom tek za tri do šest godina. Drugim riječima, jedno radno mjesto u FZO dijele dva radnika, čime se nepotrebno gomilaju troškovi, pri čemu je Fond iz godine u godinu u sve većem deficitu.

“Česte izmjene Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji poslova i radnih mjesta u FZO upućuju na svesno proširenje broja radnih mjesta i uvođenja novih mjesta za novoprimljene radnike. Nova zaposlenja su bez stvarnog sagledavanja potreba i ciljeva u budućem periodu i okruženja u kome Fond posluje”, upozorili su revizori još 2007, kada je Fond zaposlio 62 nova službenika.

Međutim, preporuke revizije nisu uvažene, a zaposlenja su nastavljena i naredne dve godine. Samo je u 2009. godini, koju je Vlada RS proglasila godinom štednje, Fond zaposlio još 51 radnika. Fond je samo za plate i naknade zaposlenih, poreze i doprinose na ostala lična primanja prošle godine isplatio više od 18,7 miliona maraka.

S druge strane, u Fond ZO tvrde da je drugi razlog za prijem novih radnika “nepovoljna kvalifikaciona struktura i potreba da se obezbijedi adekvatan kadar za nove poslove, naročito u oblasti informacionih tehnologija”. Penzionisanjem radnika u narednoj godini, tvrde u Fondu, ukupan broj zaposlenih biće smanjen za 15 odsto.

Posljednje opravdanje Fonda o povećanju broja radnika je to što, kako tvrde, ne odstupaju od broja zaposlenih na hiljadu stanovnika u fondovima susjednih zemalja. Međutim, odnos zaposlenih i zvaničnog broja stanovnika nisu saopštili.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE