• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vikiliks: SAD zabrinute zbog uloge Turske u BiH

SAD u nekoliko dokumenata izražavaju otvorenu bojazan zbog planova, ali i otvorenih istupa turskih političara da u BiH otvore prostor za veći uticaj na Balkanu, otkriva internet sajt "Vikiliks".

 Vikiliks: SAD zabrinute zbog uloge Turske u BiH Izvor: MONDO

U razgovoru pomoćnika američkog državnog sekretara za politička pitanja Vilijama Brnsa sa podsekretarom turskog Ministarstva inostranih poslova Feriduna Sinirlioglua naglašeno je da se EU protivi snažnijem angažovanju Turske na Balkanu, kao i da SAD sa oprezom gledaju na to.

Prema dokumentu, kojeg je američki ambasador iz Ankare poslao u Vašington, u februaru prošle godine, nakon susreta dvojice diplomata, Sinirlioglu je Brnsu otkrio da postoji "odlučnost turske vlade da se suprotstavi stalnim naporima EU da isključi Tursku na Balkanu, posebno u BiH".

U dopisu se otkriva da je pojačano tursko angažovanje između BiH i Srbije rezultiralo time da je Turska uvjerila tadašnjeg predsjedavajućeg Predjesništva BiH Harisa Siladžić, koji je dan ranije bio u Ankari, da "odustane od isticanja srbijanskog 'genocioda'".

U drugom dokumentu se na vrlo upozoravajući način ističe uloga šef turske diplomatije Ahmeta Davatoglua koji je prozrokovao pravu lavinu reagovanja i otvorenoga otpora u regiji.

"Ovaj stav 'povratka u prošlost', kombinovan sa turskom tendencijom da ga provede u saradnji sa lokalnim političarima islamske orijentacije, konstantno stvara nove probleme", upozorava se u dopisu koje je ambasada u Ankari uputilo Stejt Departmentu.

Davatoglu je poručio da Turska radi na podizanju novog Balkana koji je, prema njegovom mišljenju, bio primjer uspjeha u vrijeme Otomanske vlasti, s čim se svakako ne slaže niti jedan autohtoni narod osim ostataka Otomanskog carstva i dijela muslimana.

"Mi želimo novi balkanski region, utemeljen na političkim vrijednostima, ekonomskoj međuzavisnosti, saradnji i kulturnoj harmoniji. To je bio otomanski Balkan. Mi ćemo obnoviti ovaj Balkan. Ljudi to zovu neootomanskim. Otomanska stoljeća Balkana su uspješna priča. Sada je treba obnoviti", rekao je Davatoglu, koji je odmah nakon Opštih izbora u BiH otvoreno podržao bošnjačku koaliciju Socijaldemokratske partije i Stranke demokratske akcije, piše zagrebački "Večernji list".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE