• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH sve manje interesantna zemljama EU

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić nije iznenađena odlukama o zatvaranju diplomatsko-konzularnih predstavništava u BiH

 BiH sve manje interesantna zemljama EU Izvor: MONDO

"BiH apsolutni više nije politički interesantna, što je dobar znak, jer ambasade u principu ne treba da se miješaju u unutrašnju politiku zemlje nego da razvijaju ekonomske i kulturne odnose. Kod nas su se ambasade previše miješale u unutrašnje stvari BiH", rekla je Trišić-Babić za "Glas Srpske".

Iako mnogi zatvaranje diplomatskih predstavništava zemalja EU povezuju sa nedavnim stupanjem na snagu odluke o viznoj liberalizaciji za BiH, Trišić-Babić je istakla da to nije osnovni razlog, već da zemlje te odluke donose na osnovu svojih globalnih interesa.

"U posljednjih nekoliko godina povećava se broj zemalja iz arapskog svijeta koje otvaraju ambasade u Sarajevu. Postoji volja svih azijsko-afričkih zemalja jer je BiH tim zemljama ulaz u Evropu", rekla je Trišić-Babić.

Više od 20 ekonomski razvijenijih zemalja nema diplomatsko-konzularna predstavništva u BiH, a još neke su zatvorile svoje ambasade ili to uskoro namjeravaju da učine.

Da bi smanjile troškove diplomatskih misija u svijetu mnoge zemlje su u posljednje vrijeme odlučile da zatvore ambasade u BiH. Kanada je prošle godine zatvorila svoju ambasadu u Sarajevu, a isti potez za ovu godinu najavila je Danska koja bi ključ u bravu svoje ambasade trebalo da stavi u septembru.

Prema nezvaničnim informacijama, tim putem krenuće i Portugalija, dok su Njemačka i Francuska zatvorile svoja konzularna predstavništva u Banjaluci, a Belgija je zatvorila ambasadu još 2000. godine i u BiH ima samo predstavništvo.

Zbog ovog trenda u diplomatiji najbliže ambasade pojedinih zemalja nalaze se tek u Beogradu, Zagrebu, Beču ili Budimpešti, a da bi dobili vizu za Kanadu, Indiju, Kipar ili Tajland stanovnici BiH moraju putovati u Budimpeštu, najbliži put do vize za Australiju je Beč, dok Meksiko pokriva BiH iz Beograda.

Ekonomisti, međutim, upozoravaju da zatvaranje ambasada i predstavništava stranih zemalja može imati negativne posljedice za ekonomsku saradnju i izlazak domaćih preduzeća na inostrana tržišta.

VIŠE OD 20 RAZVIJENIH ZEMALjA NEMA SVOJA PREDSTAVNIŠTVA


Više od 20 ekonomski razvijenijih zemalja nema diplomatsko-konzularna predstavništva u BiH, a još neke su zatvorile svoje ambasade ili to uskoro namjeravaju da učine.

Zbog ovog trenda u diplomatiji najbliže ambasade pojedinih zemalja nalaze se tek u Beogradu, Zagrebu, Beču ili Budimpešti, piše "Glas Srpske".

Da bi dobili vizu za Kanadu, Indiju, Kipar ili Tajland, građani BiH moraju putovati u Budimpeštu, najbliži put do vize za Australiju je Beč, dok Meksiko "pokriva" BiH iz Beograda.

BiH nerezidentno "pokriva" čak 16 zemalja iz Budimpešte, pet iz Beča i nekoliko iz Beograda.

Mnoge zemlje tretiraju region kao bivšu Jugoslaviju, pa se odlučuju da ne otvaraju u svakom glavnom gradu ambasadu da bi smanjile troškove, što je postalo posebno važno u vrijeme globalne ekonomske krize.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE