• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počelo drugo polugodište

U RS danas je počela nastava u drugom polugodištu školske 2010/2011. godine za 105.163 učenika u osnovinim i 48.662 učenika u srednjim školama.

 Počelo drugo polugodište Izvor: MONDO

Nadležni smatraju da zbog virusa gripa tipa A (H1N1) za sada nema potrebe da se odgađa početak drugog polugodišta.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS kao osnovnu mjeru sprečavanja širenja gripe u školama učenicima, nastavnicima i ostalom osoblju zaposlenom u školama preporučuju da u slučaju infekcije ostanu kod kuće.

Učenicima i nastavnicima se takođe preporučuje da u slučaju pojave simptoma gripa jave nadležnom ljekaru, ali i razrednom starješini odnosno direktoru škole, da o svojoj bolesti obavijeste sve osobe koje su u prethodnih sedam dana bile u kontaktu s njima, da redovno koriste preporučenu terapiju, ostanu u kući do prestanka simptoma, izbjegavaju kontakst sa drugim osobama i primjenjuju opšte mjere prevencije.

Nastavnici još treba i da evidentiraju svako odsustvo đaka u slučaju oboljenja gripa, da često provjetravaju prostorije u kojima se izvodi nastava i po mogućnosti u saradnji sa nadležnom zdravstvenom ustanovom organizuje predavanje o opštim mjerama prevencije od gripa.


Među opštim mjerama prevencije navedeno je držanje odstojanja od jedan metar od drugih osoba, održavanje higijene disajnih puteva odnosno pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja papirnom maramicom koju treba nakon toga baciti, redovno održavanje higijene ruku toplom tekućom vodom i sapunom i redovno provjetravanje prostorija u kojima se boravi.

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović ranije je izjavio da će ovo ministarstvo pratiti situaciju u vezi sa eventualnim širenjem gripa i djelovati u skladu sa preporukama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Kasipović je ranije najavio da će prvi čas drugog polugodišta u svim osnovinim i srednjim školama u Srpskoj biti posvećen razgovoru sa učenicima o njihovim problemima iz svakodnevnog života, a povodom tragičnog događaja u školi u Aleksandrovcu koji se dogodio krajem prošle godine, kada je nestala jedna učenica.

"Nastojaćemo da u saradnji sa nastavničkim kolektivima, pedagozima i psiholozima, otvorimo takav razgovor sa učenicima, da učestvujemo u svim rizicima njihovog odrastanja i suočavanja sa problemima, kako se jedan ovakav nemio i tragičan događaj nikad više ne bi dogodio", rekao je Kasipović.

On je naglasio da škole u RS drugo polugodište počinju informatički opremljenije zahvaljujući donaciji Vlade Kine više od 1.000 računara i druge informatičke opreme, dok resorno ministarstvo za naredni preiod priprema dvije tematske rasprave o prepoznavanju eventualne korupcije i uopšte stanju u obrazovnom sistemu RS.

Ministar Kasipović je podsjetio da se u školskoj 2010/2011. godini produženi boravak organizuje u 23 osnovne škole i da je u ovaj vid nastave uključeno 1 043 učenika.

Školska 2010/2011. godina za učenike završava se 17. juna, maturante u osnovnim školama 3. juna, u srednjim školama 20. maja, a za učenike u umjetničkim školama 10. juna odnosno za maturante 13. maja.

Proljećnji raspust za sve učenike trajaće od 18. do 22. aprila.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE