• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Berlinu bez razgovora o izbornim rezultatima

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je da tokom prošlosedmičnih susreta sa saradnicima njemačke kancelarke Angele Merkel u Berlinu nije bilo razgovora o provođenju izbornih rezultata u BiH.

 U Berlinu bez razgovora o izbornim rezultatima Izvor: MONDO

"Susreti u Berlinu imaju prvenstveni cilj da se nešto uradi na izmjeni ustavnog, političkog sistema kako bi BiH brže ispunjavala uslove za članstvo u EU i NATO, kako bismo imali efikasniju i funkcionalniju državnu strukturu", rekao je Tihić dodavši da su se njemački prijedlozi sveli na manje od ranijih paketa ustavnih promjena.

Prema njegovim riječima, predmet razgovora nije bilo provođenje izbornih rezultata, već puno više interes kada će biti formirana vlast, bez ikakve namjere da utiču na to ko i s kim treba da učestvuje u vlasti.

"Nije uopšte bilo govora o tome ko bi sa kime pravio vlast. Više su nas podsticali da se proces uspostavljanja vlasti što prije okonča", precizirao je Tihić za današnje sarajevsko "Oslobođenje".

Predsjednik SDA označio je kao odgovorne za blokadu formiranja institucija vlasti u Federaciji BiH one koji ne žele konstituisati kantonalne skupštine, a na nivou BiH one koji ucjenjuju ili postavljaju ultimatume.

Tihić i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović činili su delegaciju SDA koja je prošle sedmice u Berlinu razgovarala sa saradnicima njemačke kancelarke Angele Merkel, a koji bi, prema najavama federalnih medija, trebalo da ugoste i predsjednike dva HDZ-a i SDP-a, te predstavnika SNSD-a.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE