• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stižu još hiljade tužbi protiv RS

Republika Srpska bi se uskoro mogla suočiti sa hiljadama novih tužbi stanovnika Srebrenice, Prijedora i Foče za nadoknadu ratne štete.

 Stižu još hiljade tužbi protiv RS Izvor: MONDO

“Iz Sarajeva smo dobili i informaciju da će uskoro stići još 1.000 tužbi za ratnu nematerijalnu štetu počinjenu u Srebrenici, te da su u pripremi i tužbe iz Foče i Prijedora. Očigledno je da se tužbe protiv RS podnose organizovano”, rečeno je "Glasu Srpske" iz Pravobranilaštva RS.

Krajem prošle godine na adresu Pravobranilaštva RS stigle su 1.334 tužbe stanovnika Sarajeva protiv RS za nadoknadu ratne nematerijalne štete u kojima se odštetni zahtjev mjeri stotinama miliona maraka. Iz Tuzle su takođe počele da stižu pojedinačne tužbe protiv RS.

Iako se radi o obimnim predmetima Pravobranilaštvo je uspjelo da odgovori na tužbe poslije čega su ekspresno već zakazana sudska ročišta za neke od tih predmeta, a u   Pravobranilaštvo RS stiglo je već petnaestak poziva za suđenje zakazano za maj.

“U ovom slučaju pravosuđe FBiH je neviđeno ekspeditivno. Nedavno smo odgovorili na te tužbe, a oni su već uspjeli da zakažu ročišta”, rekao je sagovornik “Glasa Srpske”.

U Pravobranilaštvu ističu da su tužbe protiv RS zasnovane na presudama Haškog tribunala za ratne zločine protiv oficira Vojske RS.

Budući da je Srpska zapljusnuta tužbama iz FBiH u ovoj instituciji smatraju da je ovaj problem potrebno podići na najviši politički nivo.

“To je problem cijele BiH. Gdje god postoje presude za ratni zločin to će biti obilato korišćeno na ovaj način. Faktički riječ je o ratnoj reparaciji u jednoj državi, što je neviđeno. Ove tužbe mogu biti potencijalna opasnost po budžet jer se ne zna kakav će biti njihov ishod”, istakao je sagovornik lista.

Dodao je da je u podnesenim tužbama uočeno da su neispravne punomoći pojedinih tužilaca pošto je veliki broj tužbi potpisivalo jedno lice u ime drugih.

“To znači da mnoga lica koja su tužila Srpsku za to uopšte ne znaju”, rekao je isti izvor.

Pravni ekspert Miroslav Mikeš kaže da se radi o pokušaju ekonomskog udara i političko-pravnog pritiska na RS.

“U FBiH čak sa televizija pozivaju ljude da se uključe u te projekte. Pravobranilaštvo RS će tu imati strahovito mnogo posla. Politički cilj ovih procesa je destabilizacija RS. Kad je riječ o pravnom segmentu te tužbe su neblagovremene jer je po Zakonu o obligacionim odnosima prošao opšti zastarni rok za podnošenje tih tužbi”, kaže Mikeš.

Tužitelji, dodaje Mikeš, nalaze uporište u tome da rok teče od pravosnažnosti određenih presuda na osnovu kojih su podnijeli tužbe.

“Ali te tužbe su pojedinačne i to nikako ne može da bude osnov da bi se tužila RS za nešto što je eventualno učinio neki pojedinac. Zato smatram da oni nemaju nikakve šanse da u tome uspiju. S obzirom na to da će suditi sudovi u FBiH ne bi me čudilo da u prvom stepenu i dobiju neke sporove, ali u krajnjem ishodu odlučuje Ustavni sud BiH i apsolutno sam siguran da od toga nema ništa”, istakao je Mikeš.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je nedavno u intervjuu "Glasu Srpske" da je podnošenje hiljada tužbi protiv RS za nadoknadu ratne nematerijalne štete dio organizovanog projekta iz FBiH.

“Oni neće da prihvate da isplaćuju penzionere koji su zaradili penziju u FBiH iako je to naložio Dom za ljudska prava BiH. Biće zanimljivo vidjeti na koji će se način ponašati sudovi kada budu odlučivali o tim tužbama, jer će se na taj način odrediti i sudbina same BiH. Imate situaciju da se sada tuži RS, a pet godina se čeka da se procesuira Atif Dudaković koji je javno naređivao da se spali sve što je srpsko. Šta mislite da je to neki Srbin rekao, gdje bi on bio do sada”, rekao je Dodik.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE