• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nijemci napisali Ustav BiH?

Lider SDA Sulejman Tihić potvrdio je da mu je u Berlinu predstavljen prijedlog za ustavne promjene u BiH.

 Nijemci napisali Ustav BiH? Izvor: MONDO

Njemačka je pokrenula novu incijativu kojom kroz neformalne razgovore s političkim liderima Bosne i Hercegovine želi da doprinese dogovoru o ustavnim reformama u BiH, neophodnim kako bi bio ubrzan napredak ka evroatlantskim integracijama.

U drugom krugu razgovora Tihić i Izetbegović su razgovarali samo sa saradnicima Angele Merkel, predvođenim savjetnikom njemačke kancelarke za spoljnu i bezbjednosnu politiku Kristofom Hojsgenom.

Predmet razgovora, kako je otkrio Tihić po povratku u Sarajevo, nije bila implementacija izbornih rezultata, nego promjene Ustava BiH. Na pitanje novinara da precizno odgovori jesu li dobili zahtjev da oba HDZ-a participiraju u vlasti.

"Nije uopšte bilo govora o tome ko bi s kim pravio vlast. Više su nas podsticali da se proces uspostave vlasti što prije okonča", rekao je Tihić za frankfurtske "Vesti" i dodao da su u Berlinu on i Bakir Izetbegović iznijeli primedbe, sugestije i dopune te da se nadaju da će bar neke biti uvažene.

Dosadašnji pokušaji reforme ustava BiH nisu bili uspješni. Ovakvih i sličnih incijativa je bilo i u prethodnom periodu, ali je neslavno završen pokušaj ustavnih reformi sadržanih u "aprilskom paketu", a potom i u "butmirskom procesu", koji su zajedno inicirale SAD i EU. Ništa bolje nije prošao ni pokusaj Španije, koja je jedno vrijeme bila posrednik u sprovođenju ustavnih reformi u BiH.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE