• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbima besplatne vize za 17 zemalja EU

Sedamnaest evropskih zemalja će od sada izdavati besplatno vize građanima Srbije koji putuju u "šengensku zonu".

 Srbima besplatne vize za 17 zemalja EU Izvor: MONDO

Sedamnaest evropskih zemalja će od sada izdavati besplatno vize građanima Srbije koji putuju u "šengensku zonu", proizlazi iz poziva koji su uputili Evropska komisija i slovenačko predsedništvo EU u Briselu.

Taj korak se uklapa u "izglede za potpuno ukidanje viza" EU srpskim državljanima i "znak je, takođe, rešenosti cele Evropske unije da podrži evropsko opredeljenje i pripadnost Srbije Evropi".

To se navodi u zajedničkom saopštenju sedamnaest evropskih zemalja koje su podržale poziv Evropske komisije i slovenačkog predsedništva EU, a među njima su Francuska, Slovenija, Nemačka, Austrija, Kipar, Danska, Španija, Estonija, Grčka, Mađarska, Italija, Litvanija, Luksemburg, Slovačka, Švedska i Češka, kao i Norveška.

Te države su saopštile da su uz podršku koju pružaju Srbiji da bi joj pomogle da se približi Evropskoj uniji, odlučile da "u potpunosti iskoriste poziv na fleksibilnost prema Srbiji, koji je uputila Evropska komisija", i da besplatno izdaju vize svim pojedincima koji mogu dobiti "šengenske vize".

Evropska komisija je ocenila da bi ova mera trebalo da dovede do toga da besplatne vize država EU dobije oko 80 odsto srpskih građana, uz posebnu opasku da "većina (srpskih državljana) mlađih od 25 godina odsad može besplatno dobijati vize".

Ambasada Francuske u Beogradu saopštila je da će od danas početi da primenjuje smernice za izdavanje besplatnih viza za građane Srbije, koje su u usvojile 17 evropskih zemalja.

U saopštenju ambasade Francuske se navodi da će primena tih smernica imati i za cilj obezbeđivanje besplatnih viza sa sve osobe mlađe od 25 godina i bližu rodbinu srpskih državljana koji žive u Francuskoj.

Francuski ministar inostranih poslova Bernar Kušner rekao je na konferenciji za štampu u Parizu da je ova odluka donešena na inicijativu njegove zemlje.

"Nadam se da će ovo biti veliko ohrabrenje za Srbe, koji treba da shvate da je njihovo mesto u EU i da nezavisnost Kosova nije za njih poraz, već na protiv, otvaranje mogućnosti da zauzmu svoje prirodno mesto u Evropskoj uniji", izjavio je Kušner novinarima u Parizu.

Francuski šef diplomatije je precizirao da se ova mera nadovezuje na potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju prošlog utorka u Briselu.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE