• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajlije u strahu od pucnjava!

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen rekao je da svakodnevne pucnjave u Sarajevu pružaju objektivne razloge da se građani ne osjećaju bezbjedno.

 Sarajlije u strahu od pucnjava! Izvor: MONDO

Behmen je na konferenciji za novinare istakao da je ovaj proces pustio duboke korijene, koji sve pogađa, jer se  svaku noć u Sarajevu  dešavaju pucnjave i to pucaju jedni drugima u noge kako bi dokazali patološku  nadmoć jedne grupe nad drugim grupama.

"To se događa svaku noć i to je više nedopustivo. Tu mogu da se nađu i obični građani i da nastradaju", rekao je Behmen i dodao da je grad  izdvojio sredstva za dodatno opremanje policije radi preventivnog djelovanja, za instalisanje  video-nadzora  nad javnim površinama, a u toku je realizacija Projekta  primarne prevencije maloljetničke delinkvencije.


Behmen je istakao da trenutno Sarajevom hoda više od 500 delinkvenata koji čekaju mjesto u zatvorskoj jedinici. On je prozvao federalnog ministra pravde Feliksa Vidovića, koji je, kako je rekao, "prespavao četiri i po godine i ništa nije učinio da budu  riješeni  problemi smještaja zavorenika,  izmijeni krivični zakon i pooštre sankcije protiv onih koji dovode u pitanje živote građana".

Policijski komesar Kantona Sarajevo Vahid Ćosić istakao je da je od 1. februara do danas u Sarajevu zabilježeno 12 slučajeva upotrebe vatrenog oružja, dok je u januaru bilo šest slučajeva, a u svim je upotrijebljeno nelegalno vatreno oružje.

Prema njegovim riječima, policija je uhapsila 42 osobe koje su evidentirane kao višestruki počinioci  258 krivičnih djela i predala ih u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo.

"Solidarišem se sa opravdanom zabrinutošću građana Kantona Sarajevo za bezbjednosnu situaciju", rekao je on i dodao da policija preduzima niz  operativno-taktičkih radnji kako i preventivne mjere.

Premijer Kantona Sarajeva Fikret Musić naglasio je da  je bezbjednosna situacija  u Kantonu Sarajevo  pod kontrolom, ali da je  narušena, jer je učestala pojava upotrebe  vatrenog oružja.

Musić je rekao da  se organizovane kriminalne grupe, predvođene povratničkim strukturama kriminalaca, očigledno  bore za osvajanje teritorija i tržišta.

"To su ciljane teritorije na kojima djeluju ovakve grupe. I ja bih volio kad se popucaju da se barem i poubijaju, već kad jedni na druge potežu oružje, a ne da pucaju u noge", rekao je on.

On je istakao da je veliki problem nedostatak smještajnih kapaciteta u zatvorima, zbog čega će u petak posjetiti opštinu  Doboj-Istok gdje, kako je obaviješten postoji  zgrada koja bi mogla poslužiti kao  zatvor.

Prema njegovim riječima, ako se uvjeri da postoje smještajni kapaciteti tražiće da federalna Vlada odmah donese odluku i obezbijedi finansijska sredstva za stavljenje u funkciju tog obvjekta.
Musić je rekao da će od policije i inspekcije zahtijevati pojačano posmatranje i konrolu svih ugostiteljskih objekata u Sarajevu. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE