• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plasnik: Liberalizacija viznog režima neće biti "besplatna"

Ministarka inostranih poslova Austrije Ursula Plasnik izjavila je da je cilj potpuno ukidanje viza za države zapadnog Balkana.

 Plasnik: Liberalizacija viznog režima neće biti "besplatna" Izvor: MONDO

Ona je istakla da liberalizacija viznog režima neće biti "besplatna".

Ona je u saopštenju podsetila da je potrebno preduzeti odgovarajuće reforme u oblasti bezbednosti, ističući da je pridržavanje "mape puta", koju će Evropska komisija u predstaviti u Beogradu u obostranom interesu.

Sloboda putovanja je deo celokupne strategije Evropske unije, istakla je austrijska ministarka.

"Mi, pre svega, želimo da mladi ljudi brže, jednostavnije i jeftinijhe mogu da putuju. Ako zajedno prevaziđemo barijere i predstavimo evropske vrednosti pružamo podršku budućim vlastima u stvaranju bolje budućnosti", navela je ona, podsećajući da je olakšanje putovanja podstaknuto izjavom u Salcburgu 2006. godine.

"Zaključenje sporazuma o vizama i readmisiji, kao i počinjanje dijaloga o viznom režimu sa zemljama regiona dokazuju da naša dosledna politika donosi konkretne rezultate", naglasila je Plasnikova, dodajući da put ka slobodi putovanja mora da bude utemeljen postepeno i obazrivo.

"Želimo najpre da umanjimo finansijski teret podnosilaca molbi", rekla je šefica austrijske diplomatije, dodajući da trenutno na Balkanu podnosioci molbe za dobijanje viza moraju da plate 35 evra po zahtevu, a da su naučnici, studenti, umetnici i đaci oslobođeni te takse.

Sloboda putovanja je važan deo naše opšte strategije na Balkanu. Ne sme biti povlastica za pojedine partnere u regionu. Oko toga smo saglasni unutar Regionalnog partnerstva sa Slovenijom, Mađarskom, Češkom, Slovačkom i Poljskom", poručila je ona.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE