• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Baro: Nema bezuslovnog ukidanja viza

Ukidanje viza za građene Srbije koji žele da putuju u zemlje članice EU zavisiće od ispunjavanja normi koje je postavila Evropska komisija.

 Baro: Nema bezuslovnog ukidanja viza Izvor: MONDO

Ovo je ocenio potpredsednik Evropske komisije Žak Baro, pred dolazak u Beograd.

U intervjuu za "Blic" Baro je, povodom najava srpskih zvaničnika da će do kraja godine biti ukinute vize za građane Srbije, rekao da "ne postoje rokovi za ispunjavanje uslova" predviđenih takozvanom mapom puta koju je izradila Evropska komisija.

"Napredak Srbije biće praćen tokom dijaloga o viznim olakšicama.
Brzina kretanja u smeru ukidanja viza zavisiće od napretka u ispunjavanju uslova", rekao je Baro koji dolazi u Beograd gde bi srpskim zvaničnicima trebalo da predstavi "mapu puta" - tehničke uslove za ukidanje viza građanima Srbije.

Baro je naveo da će "u odnosu na napredak koji Srbija bude ostvarila, Evropska komisiji redovno izveštavati Evropski savet o primeni 'mape puta' i ovaj proces će omogućiti Komisiji da u odgovoarajućem trenutku Savetu da predlog za ukidanje viza građanima Srbije".

O mogućnosti da vize budu besplatne za sve građane Srbije, Baro je rekao da je "neophodna promena sporazuma o viznim olakšicama", za šta bi bilo "potrebno najmanje godinu dana", kao i da bi "dejstvo promene bilo veoma ograničeno".

Baro je naglasio da "Evropska komisija smatra da bi napore i energiju umesto na to trebalo usmeriti na primenu 'mape puta' koju je Komisija izradila za Srbiju".

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE