• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeremić: Kosovo podelilo Evropu

Vuk Jeremić izjavio je u Strazburu da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije nije rešilo nijedan problem, ali je unelo podele.

 Jeremić: Kosovo podelilo Evropu Izvor: MONDO

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je u Strazburu da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije nije rešilo nijedan problem, ali je unelo podele, ne samo u region, nego i u Evropu.

"Jednostrano proglašenje nezavisnosti ništa nije rešilo, nije učinilo stvari boljim, nije učvrstilo vrednosti, nije poboljšalo saradnju, nije doprinelo pomirenju, nije donelo stabilnost i bezbednost", rekao je Jeremić obraćajući se Komitetu ministara Saveta Evrope.

Šef srpske diplomatije je ukazao da je, umesto zajedničkog rada na zbližavanju Beograda i Prištine u okviru zajedničke države uz maksimalnu autonomiju za kosovske Albance, nametnuto rešenje koje razara samu suštinu evropskih vrednosti.

"Koliko je samo ovo štete nanelo Srbiji, Zapadnom Balkanu i Evropi. Da, Evropi. Jednostrano proglašenje nezavisnosti nas je sve podelilo i nema smisla to negirati", rekao je Jeremić.

On je ukazao da je jedini način da se ta podela prevaziđe, jedini način da se ostane privržen evropskim vrednostima i postigne održivo rešenje - povratak za pregovarački sto sve dok se ne nađe obostrano prihvatljivo rešenje.

"Pregovori koji će biti uspešni, vođeni u dobroj nameri i duhu kompromisa, na osnovu naših zajedničkih vrednosti i poštovanju međunarodnog prava, moraju sada postati fokus naših napora, naših nada i naše odlučnosti", napomenuo je ministar spoljnih poslova.

Jeremić je rekao da je Srbija posvećena saradnji sa svim zemljama članicama Saveta Evrope u cilju unapređivanja prosperitetne, bezbedne Evrope bez linija podele.

"Veliko mi je zadovoljstvo što je takva posvećenost ojačana nedavnim potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i Evropske unije. Verujem da moja zemlja može ponosno i samouvereno potvrditi, istinski prvi put, da su konture naše evropske budućnosti čvrsto ucrtane", rekao je on.

Jeremić je, međutim, napomenuo da na tom putu postoji još jedna prekretnica - izbori 11. maja na kojim će građani Srbije imati priliku da potvrde svoj osećaj pripadanja Evropi ili da izaberu povratak u samoizolaciju.

"Iako će rezultati izbora biti tesni, ja verujem da će moja zemlja izabrati da korača jedinim putem koji može transformisati naše sadašnje nade u buduću realnost", rekao je šef srpske diplomatije u obraćanju Komitetu ministara Saveta Evrope u Strazburu.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE