• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konuzin: Šta Rusija misli o SSP i Kosovu

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin kaže da uslovi integrisanja Srbije u EU ne smeju da budu u suprotnosti sa interesima zemlje.

 Konuzin: Šta Rusija misli o SSP i Kosovu Izvor: MONDO

"Rusija je uvek smatrala da Evropska unija može da odigra veliku ulogu u pomaganju rešavanju problema Balkana, naročito Srbije", istakao je Konuzin u izjavi Tanjugu.

On je - napominjući da Rusija uviđa značaj koji u političkom životu Srbije ima pitanje o njenom približavanju EU - ukazao da je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov baš o tome govorio na konferenciji za štampu nakon sastanka Rusija- Savet ministara EU u Luksemburgu, kada je ukazao da su mnogi problemi mogli da budu izbegnuti da je Evropa ranije ispoljila inicijativu prema Srbiji.

"Zaista, da je u Briselu ne samo deklarisana evropska perspektiva Srbije, nego i da nije propušteno vreme i da je rešavanje kosovskog problema upisano u tu perspektivu, bili bi izbegnuti i nezakonito proglašenje nezavisnosti pokrajine i nezgrapni pokušaji da se to opravda i nametanje silom ovog protivpravnog rešenja, odnosno direktnog kršenja 'Biblije' savremenih međunarodnih odnosa - Povelje UN", rekao je ruski ambasador, ukazujući na suštinu Lavrovljevog izlaganja u Luksemburgu.

Konuzin je, osvrćući se na to da su Beograd i EU u novembru 2007. godine parafirali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, podsetio da je uzajamno prihvatljivi tekst tog dokumenta, koliko je Rusija shvatila, "bio rezultat napornog, ali ravnopravnog dijaloga, uz uzajamno poštovanje".

On je, međutim, naglasio da se "do trenutka potpisivanja Sporazuma, situacija vidljivo promenila".

"Većina članica EU je priznala jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane Prištine. Predlog o tome da se u tekst unesu ispravke u pravcu podrške teritorijalnog integriteta Srbije bio je ignorisan. I sada je postalo jasno - zašto. Neke države Evropske unije prećutno, a neke i otvoreno polaze od toga da se stavovi SSP ne odnose na Kosovo", rekao je Konuzin.

Da li je takvo shvatanje u skladu sa pristupom Beograda? - zapitao se ruski ambasador i primetio da "o tome treba da odluče sami Srbi".

"Hoću još jednom da naglasim - Rusija nije protiv članstva Srbije u EU. Srećan put! Ali, uslovi integrisanja ne smeju da budu u suprotnosti sa interesima zemlje i da unose podelu u srpsko društvo", zaključio je ambasador Rusije u Beogradu.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE