• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svedok: Šešelja sam video kao vođu

Zaštićeni svedok optužbe VS-002 izjavio je da je kao dobrovoljac u borbama za Vukovar 1991. Vojislava Šešelja video kao "velikog vođu".

 Svedok: Šešelja sam video kao vođu Izvor: MONDO

On je, međutim, dodao da su svi dobrovoljci bili pod komandom JNA.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93, uključujući i streljanje hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara u novembru 1991.

Napominjući da nikada nije bio član SRS-a, ali da je "Šešelja video kao velikog vođu", svedok, koji je bio dobrovoljac u vukovarskoj Teritorijalnoj odbrani, potvrdio je da je sredinom oktobra 1991. iz Šida u Vukovar došla "jedinica koju je organizovala SRS", a čiji je komandant bio Milan Lančužanin zvani Kameni.

Rekao je da sa njima nije imao mnogo kontakta zato što je čuo da su "kriminalci".

Samog Šešelja, svedok je, po sopstvenim rečima, video u Lančužaninovoj kuću u Vukovaru u novembru 1991. i Šešelj mu je tada dao kokardu, posle čega se "smatrao pravim srpskim četnikom", iako ga "politika nije zanimala".

"Šešelj je bio jedini političar koji je došao da nas obiđe i svi smo bili njime oduševljeni... Da je tada izrazio neku želju, mi bismo to uradili, ne bismo odbili naređenje", posvedočio je VS-002.

Svedok je precizirao da je i Lančužaninova jedinica bila pod komandom TO, "što je značilo da je pod komandom Prve gardijske brigade JNA... Niko nije mogao biti tamo prisutan, a da nije pod komandom Gardijske brigade", izjavio je on.

Precizirao je da je naređenja izdavao komandant brigade pukovnik Mile Mrkšić, a da je za "koordinaciju" dejstava JNA sa Teritorijalnom odbranom bio zadužen kapetan Miroslav Radić.

Prema optužnici, pripadnici Lančužaninove jedinice streljali su 20.
novembra 1991. na farmi Ovčara oko 200 hrvatskih zarobljenika.

Oni su za taj zločin osuđeni i u prvom, naknadno poništenom, procesu pred Okružnim sudom u Beogradu. Zato što je pomogao u ubistvu i mučenju zarobljenika, Mrkšića je Tribunal prvostepeno osudio na 20 godina zatvora, a Radića je oslobodio.

VS-002 je potvrdio da je kritičnog dana bio na Ovčari i da je video kako zarobljenici iz vukovarske bolnice, na izlazu iz autobusa prema jednom hangaru, prolaze kros špalir "pripadnika TO i verovatno dobrovoljaca" koji su ih tukli. "Ja sam bio šokiran time", napomenuo je.

Svedok je izjavio da je tada video i dva oficira JNA koji su pokušali da spreče prebijanje zarobljenih, ali nisu uspeli i ubrzo su otišli.
Kazao je i da je nekoliko zarobljenika, koje je od ranije poznavao, uspeo da izvede iz hangara.

Potom je, kako je naznačio, ostao da stražari ispred vrata zato što je znao da će u hangaru "biti pogubljenja", ali nije hteo u tome da učestvuje.

Preostali deo svedočenja VS-002, koji pred ima status osumnjičenog, o zbivanjima na Ovčari bio je zatvoren za javnost.

Na početku unakrsnog ispitivanja, Šešelj je sugerisao, a svedok potvrdio da je Vukovar razrušen po nalogu "nekoga iz vrha JNA" kako bi se "Hrvatima dalo snažno propagandno oružje protiv srpskog naroda".

VS-002 je, dok ga je Šešelj ispitivao, rekao i da je po njegovom mišljenju "krivac za Ovčaru" bio tadašnji načelnik Uprave za bezbednost JNA general Aleksandar Vasiljević.

Šešelj će unakrsno ispitivanje svedoka nastaviti u četvrtak.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE