• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvaničnici Srpske na sastanku sa Portmanom: Međunarodni intervencionizam predugo zadržan u BiH

Autor Nikolina Damjanić

Zvaničnici Srpske sastali su se danas u Banjaluci sa direktorom za Evropu pri Ministarstvi spoljnih poslova Velike Britanije Džajlsom Portmanom.

 dodik se sastao sa portmanom Izvor: SNSD

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas da je međunarodni intervencionizam predugo zadržan u BiH, te da nije osposobio domaće političke elite da vode dijalog.

U razgovoru sa direktorom za Evropu pri Ministarstvi spoljnih poslova Velike Britanije Džajlsom Portmanom u Banjaluci, Dodik je naglasio da je model koji je branjen tim intevencionizmom u krizi.

Dodik je ponovio stav da Republika Srpska nije protiv BiH, ali one BiH koja je predviđena Ustavom BiH, koji je aneks Dejtonskog sporazuma, na koji su se obavezale sve potpisnice, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

"Republika Srpska nema skrivenim namjera niti skrivenih planova i političko pravna borba koja se vodi može samo da doprinese postizanju stabilnih i održivih rješenja u BiH", naglasio je Dodik.

Sastanku srpskog člana Predsjedništva BiH i direktora za Evropi pri Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije prisustvovao je i britanski ambasador u BiH Metju Fild.

CVIJANOVIĆ: INTENZIVIRANJE POLITIČKOG DIJALOGA U BiH - OD KLJUČNE VAŽNOSTI

Intenziviranje političkog dijaloga u BiH od ključne je važnosti, a važno je i za prevazilaženje trenutne krize, ocijenili su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i direktor za Evropu u Ministarstvu za spoljne poslove, međunarodni razvoj i Komonvelt Velike Britanije Džajls Portman.

Izvor: Kabinet predsjednika Republike Srpske

Na sastanku je ocijenjeno i da je to važno i za dugoročnu institucionalnu stabilnost i funkcionalnost na zajedničkom nivou.

Cvijanovićeva je upoznala sagovornika sa pozicijom i stavovima Srpske, izrazivši punu i principijelnu podršku dosljednom poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Republike.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Srpskoj i BiH, sa posebnim osvrtom na sutrašnju posebnu sjednicu Narodne skupštine o vraćanju nadležnosti prenesenih na nivo BiH.

VIŠKOVIĆ: UZROCI KRIZE SU INCKOV ZAKON I ODLUKE USTAVNOG SUDA

Za prevazilaženje trenutne političke krize u BiH potrebno je otkloniti njene uzroke, a to su Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, te odluke Ustavnog suda BiH vezane za imovinu Republike Srpske, izjavio je premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Izvor: Biro za odnose sa javnošću Vlade Republike Srpske

Višković je danas upoznao direktora za Evropu iz Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije DŽajlsa Portmana sa stavovima Republike Srpske u vezi sa trenutnom političkom situacijom, te istakao da je jedini put za rješavanje svih otvorenih pitanja u BiH dijalog i dogovor, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Premijer je naglasio da Republika Srpska neće donijeti nijednu odluku koja nije u skladu sa Ustavom BiH.

Višković je dodao da se Srpska oduvijek zalagala, te da se i sada zalaže za otvoreni dijalog unutar BiH po svim važnim pitanjima.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild. 

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE