• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DS i G17 izglasali SSP, Koštunica izašao

Velimir Ilić najavio da će ministri DSS i NS tražiti dodatne pregovore sa EU.

 DS i G17 izglasali SSP, Koštunica izašao  Izvor: MONDO

Vlada Srbije usvojila je glasovima ministara iz Demokratske stranke i G17 plus predlog zakona o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, a za vreme glasanja iz sale su izašli premijer Vojislav Koštunica i ministri iz Demokratske stranke Srbije.

Kako saznaje agencija Beta, nakon što je na dnevni red stavljen predlog zakona o ratifikaciji SSP-a, iz sale su izašli Koštunica i ministri iz DSS, a sednicu je vodio potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

"Predsednik Vlade i ministri iz DSS i NS bili su protiv stavljanja na dnevni red protivustavnog sporazuma i napustili su sednicu kada se glasalo o ovom sporazumu, kako ne bi ni na jedan način dali legitimitet sporazumu koji je direktno suprotan interesima zemlje", saopšteno je iz kabineta premijera.

Prema ranijim najavama iz DS, vlada će uputiti predlog tog međunarodnog sporazuma na ratifikaciju novom sazivu parlamenta.

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić izjavio je da će ministri DSS i Nove Srbije odbaciti Predlog SSP i tražiti dodatne pregovore sa Unijom.

Sednice vlade se uobičajeno održavaju četvrtkom, ali je, kako je saopšteno, na predlog predsednika Srbije Borisa Tadića premijer Vojislav Koštunica ovonedeljnu sednicu zakazao za petak, u vreme predizborne tišine, kako bi se izbegle političke zloupotrebe vezane za sporazume koji su na dnevnom redu.

SSP je potpisao potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić 29. aprila u Luksemburgu. Potiv potpisivanja tog dokumenta bili su ministri iz DDD i NS, iako je u decembru Vlada Srbije jednoglasno odlučila da Djelić potpiše SSP, kad Srbiji bude ponudjen.

Objašnjenje ministara iz koalicije DSS-NS je da se potpisivanjem SSP-a priznaje jednostrano proglašena nezavisnost Kosova, bez ozbira što zvaničnici EU tvrde da je taj sporazum neutralan u odnosu na status Kosova i Metohije.

Koštunica se požalio i da članovima vlade nije predočen originalni tekst SSP-a, koji je potpisan u Luksemburgu, što je Đelić negirao.

Vlada Srbije danas je jednoglasno prihvatila i Predlog zakona o energetskom sporazumu sa Rusijom. Opširnije u kategoriji "ekonomske vesti".

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE