• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DS za vladu sa socijalistima, Cvetković premijer?

Koalicija "Za evropsku Srbiju" ponudiće Socijalističkoj partiji Srbije i manjinama da zajedno formiraju novu vladu Srbije, saznaje "Blic".

 DS za vladu sa socijalistima, Cvetković premijer? Izvor: MONDO

Iako se u prvi mah po objavljivanju izbornih rezultata matematičkom računicom učinilo da SRS, DSS-NS i SPS mogu da formiraju novu vladu, jer imaju 127 mandata, politička kombinatorika, tu opciju čini manje verovatnom.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, članice koalicije okupljene oko SPS, naklonjeniji je koaliciji sa DS i evropskom putu Srbije, što bi povlačenjem njegova tri mandata vladu SRS učinilo nemogućom.

List piše i da je početku razgovora o formiranju vlade između lidera DSS i SRS Vojislava Koštunice i Tomislava Nikolića u ponedeljak prisustvovao i predsednik Nove Srbije Velimir Ilić.

Kako za "Blic" kaže dobro upućeni sagovornik, Nikolić "želi pošto poto da formira vladu i ne bira šta će ponuditi mogućim partnerima".

"Nikolić će dati i više nego što bi bilo ko ponudio jer ima saznanja da bi Vojislav Šešelj mogao biti pušten naredne godine iz Haga. On želi da iskoristi poslednje liderske trenutke u SRS", kaže taj izvor.

Međutim, predsednik Srbije Boris Tadić ponudiće mandat za formiranje Vlade pobedničkoj koaliciji okupljenoj oko DS.

Prema saznanjima "Blica", predsednik Srbije učiniće to kada budu objavljeni konačni rezultati izbora održanih pre dva dana. Kako kaže dobro upućeni sagovornik „Blica“ iz Demokratske stranke, pobednička koalicija ponudiće SPS i Mađarskoj koaliciji da formiraju vladu.

Ova koalicija sa 126 mandata podrške u parlamentu imala bi stabilnost koja je Srbiji neophodna, za razliku od, primera radi, manjinske vlade DS i manjina koja bi zavisno od odluka imala podršku SPS ili u nekim slučajevima LDP.

Prostom računicom, na osnovu izbornih rezultata nije moguća vlada koalicije oko DS, LDP i manjina. Vlada Koalicije za evropsku Srbiju LDP i SPS nije moguća iz političkih razloga i ova postizborna kombinacija slomila se i pre izbora na pitanju Kosova i Metohije, a nije moguće da će lider LDP Čedomir Jovanović revidirati stavove kada je reč o Kosovu i Metohiji.

Prema saznanjima „Blica“, u DS smatraju da ne samo sabiranje izbornih rezultata već i pojedini politički stavovi vode ka vladi sa SPS i manjinama koja bi bila najstabilnije rešenje.

Demokrate smatraju da je sadašnji SPS oslobođen balasta prošlosti i iza sebe ima konkretan i jasan raskid sa JUL-om. Novi SPS sa Ivicom Dačićem nije imao dilemu da li je put Srbije onaj koji vodi u Evropu. SPS je iznosio stavove bliske DS - i Evropa i Kosovo.

"Novosti" pišu da ministar finansija Mirko Cvetković ima trenutno najveće šanse da bude kandidat Demokratske stranke iliste „Za evropsku Srbiju“ za budućeg predsednika vlade.

"Cvetković je najveći favorit za mesto premijera", naveli su izvori lista, ali nisu isključili mogućnost da lider DS Boris Tadić izvuče nekog "keca iz rukava" za čelnu funkciju u vladi.

Cvetković je, inače, i pre izbora bio u najužem krugu kandidata za mandatara ukoliko ta opcija bude u prilici da formira novu vladajuću koaliciju.

Osim ministra finansija, u igri za Koštuničinog naslednika bio je i potpredsednik DS Bojan Pajtić, ali je vojvođanski premijer odbio da „avanzuje“ i istu dužnost preuzme u Srbiji.

Cvetković, inače, nije zvanično član DS i ima status nestranačke ličnosti, a predsednik Tadić u predizbornoj kampanji nije isključio mogućnost da upravo nestranački kadar dođe na mesto šefa vlade.

Cvetković je radio u Ekonomskom institutu, a sedam godina proveo je u konsultantskoj kući „CES Mekon“. Bio je zamenik ministra u Ministarstvu za privredu i privatizaciju u vladi Zorana Đinđića, a od 2003. do 2004. direktor Agencije za privatizaciju.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE