• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kalabuhov: Ako BiH uđe u NATO, Rusija će reagovati

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Kalabuhov je, gostujući na FTV, kazao da će Rusija reagovati ukoliko BiH odluči da uđe u NATO. Izjava izazvala žestoke reakcije u FBiH.

 Igor Kalabuhov Izvor: FTV/screenshot

Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov je u utorak za FTV izjavio da će Rusija podržati sve ono za šta se BiH odluči, navodeći da je to unutrašnje pitanje BIH.

"Ako ona odluči da bude članica bilo čega, to je unutrašnja stvar. Ali druga stvar je naša reakcija", kazao je Kabuhov.

Navodeći da je na primjeru Ukrajine Rusija pokazala šta očekuje, on je naglasio da će i u BiH, ako bude prijetnji, Rusija reagovati.

Možda će vas zanimati

"Mi ćemo reagovati analizirajući stratešku i geopolitičku situacija", kazao je Kalabuhov.

On je kazao kako je zapravo Zapad taj koji predstavlja prijetnju sigurnosti Bosni i Hercegovini kroz tvrdnje da Rusija navodno priprema neki plan.

“Nemamo nikakvih planova. Mi ćemo reagovati analizirajući stratešku i geopolitičku situaciju“, istakao je Kalabuhov, dodajući da je "članstvo BiH u NATO-u sada ionako u sferi fantazije, jer oko toga ne postoji konsenzus u samoj zemlji i to se neće tek tako promijeniti“.

Kalabuhov je dalje kazao kako Rusija ne vodi rat u Ukrajini, nego je zapravo u nekoj vrsti “mirovne misije“ jer ”Ukrajince oslobađa od nacističke prijetnje“.

“Nismo mi u ratu sa Ukrajinom. Rat se objavljuje službeno. Diplomat ide u Moskvu, u Ministarstvo vanjskih poslova Rusije, donosi notu i kaže evo, Vlada Ukrajine je odlučila da vama objavi rat. To je rat. Za nas je ovo specijalna vojna operacija“, kazao je Kalabuhov.

Izvor: FTV/screenshot

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić oglasio se i neprihvatljivom ocijenio izjave ruskog ambasadora Kalabuhova.

Komšić kaže da je poruka ruskog ambasadora, u kojoj navodi primjer Ukrajine nad kojom Rusija vrši agresiju, nedvosmislena, ali i neprihvatljiva za Bosnu i Hercegovinu.

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović je danas ocijenio je da izjava ambasadora Rusije u BiH "nedopustiva prijetnja i nasrtaj na suverenitet BiH" i ukazao da "Rusija ne može prisvajati pravo da odlučuje o budućnosti Bosne i Hercegovine".

Ambasada SAD u BiH je danas saopštila da izjava ambasadora Rusije u BiH Igora Kalabuhova da će Rusija reagovati u slučaju pristupanja BiH u NATO, kao i spominjanje Ukrajine u tom kontekstu, predstavlja neprihvatljive i opasne prijetnje.

"Posljednje prijetnje ruskog ambasadora prema BiH su opasne, neodgovorne i neprihvatljive. Nijedna treća strana nema pravo glasa u bezbjednosnim dogovorima između NATO-a i suverenih zemalja", navela je Ambasada SAD.

Ambasada je poručila da će SAD "snažno nastaviti da stoje uz BiH u vrijeme preduzimanja potrebnih koraka da bi se obezbijedilo njeno članstvo u evoatlanstkom savezu nacija".

(MONDO/Agencije)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Holla

A i sta ce bih u natu

Ruska škola

Najbolje bi bilo da se stavimo svi na raspolaganje ruskom caru Putinu. Evo sve poigravam od iščekivanja. Svi da vozimo lade i da nosimo partijske krvopije na grbači, idila

Zole

Ovi Rusi hoće da uvuku čitav Balkan u haos

MONDO REPORTAŽE