• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbima 1.067, a Bošnjacima 124 godine zatvora

Sud BiH je do 2010. godine Srbima izrekao ukupno 1.067 godina zatvora, Hrvatima 137 godina i šest mjeseci, a Bošnjacima 124 godine zatvora.

 Srbima 1.067, a Bošnjacima 124 godine zatvora  Izvor: MONDO

Ovo se navodi u Informaciji o istraživanju i procesuiranju ratnih zločina i traženju nestalih lica, koju je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dostavio Narodnoj skupštini i koja će biti na dnevnom redu sutrašnje posebne sjednice.

Od pravosnažno osuđenih 69 lica za ratne zločine pred Sudom BiH, 50 su Srbi, 11 Hrvati i osam Bošnjaci.Nepravosnažnom presudom ukupno je osuđeno 15 lica, od čega 13 srpske nacionalnosti i dva lica bošnjačke nacionalnosti.

Postupak pred Sudom vodi se za još ukupno 67 lica, od čega 44 Srba, osam Hrvata i 15 Bošnjaka.

U poređenju sa kaznama koje su izricali okružni sudovi RS, kantonalni sudovi u FBiH i Osnovni sud Brčko distrikta, kao i sudovi u inostranstvu, vidi se da je Sud BiH izricao mnogo veće zatvorske kazne, primjenjujući retroaktivno zakon, nego što su to činili ostali sudovi, koji su primjenjivali zakone koji su bili na snazi u vrijeme izvršenja krivičnog djela.

Ovim je Sud BiH prekršio član 11. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koji kaže da niko ne smije biti osuđen za djela ili propuštanja koja nisu predstavljala krivično djelo po unutrašnjem ili međunarodnom pravu u vrijeme kada su izvršena, kao i da se ne smiju izricati teže kazne od onih koje su bile propisane u vrijeme izricanja krivičnog djela - ističe se u informaciji predsjednika Dodika, koju prenosi "Glas Srpske" .

Po osnovu podignutih optužnica Tužilaštva BiH za zločine nad Srbima vidljivo je da su procesuirana lica po neposrednoj odgovornosti i za individualni zločin.

U predmetima gdje je evidentno da se radi o udruženom zločinačkom poduhvatu, organizovanom zločinu i komandnoj odgovornosti prijavljenih lica, još uvijek se samo sprovodi istraga i još nije podignuta nijedna optužnica.

To potvrđuju primjeri "tuzlanska kolona", zločini mudžahedina nad pripadnicima VRS, za koje je u Hagu pravosnažnom presudom osuđen komandant ABiH Rasim Delić, a u BiH još nema optužnice iako je Hag utvrdio neposredne izvršioce zločina.

Neefikasnost Tužilaštva BiH ogleda se i u predmetima ratnog zločina počinjenog nad pripadnicima srpskog naroda u Sarajevu - ubistvo osam vojnika JNA, zločin u Dobrovoljačkoj ulici, Centralni zatvor, logori "Viktor Bubanj", "Dom Mladen Stojanović", Otoka, Alipašino polje, Hrasnica, Pofalići, Trnovo.

U Informaciji predsjednika RS stoji da MUP RS posjeduje dokaze sortirane u dosijeima žrtava za 3299 ubijenih Srba u Sarajevu u periodu od 1992. do 1995. godine.

Jedan od najilustrovanijih primjera neprocesuiranja ratnih zločina nad srpskim narodom jesu zločini regularne vojske Hrvatske u BiH, od kojih se posebno ističu zločini u Sijekovcu, Brodu i kompletnoj Posavini u proljeće 1992, kada rat u BiH nije ni počeo.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE