• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Godišnjica odlazeće vlade Vojislava Koštunice

Odlazeća vlada premijera Vojislava Koštunice izabrana je na današnji dan prošle godine, samo nekoliko minuta pre isteka zakonskog roka.

 Godišnjica odlazeće vlade Vojislava Koštunice Izvor: MONDO

Vlada je formirana nakon četiri meseca pregovora.

Vlada je prošle godine izabrana sa 133 glasa "za", pola sata pre isteka tromesečnog roka, a ministri su zakletvu pred potpredsednikom Skupštine Milutinom Mrkonjićem položili petnaestak minuta pre ponoći, čime je i zvanično počeo da teče njen mandat.

Sedam dana pre toga forimirana je skupštinska većina Demokratske stranke Srbije (DSS) i Srpske radikalne stranke, koja je raskinuta posle dogovora o vladi Demokratske stranke (DS), Demokratske stranke Srbije (DSS) i G17 plus.

Vladu su činili premijer Vojislav Koštunica, potpredsednik zadužen za evropske integracije Božidar Đelić, 22 ministra i jedan ministar bez portfelja.

Od 25 članova vlade, DS je imala potpredsednika i 12 ministarskih mesta, DSS-NS premijera i sedam ministara, a G17 plus četiri ministarska mesta.

Do raspada vlade Vojislava Koštunice došlo je nepunih deset meseci od njenog forimiranja, a novi izbori održani su 11. maja 2008. godine.

Premijer Vojislav Koštunica 8. marta predložio je raspuštanje parlamenta i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Koštunica je odluku o novim izborima obrazložio time da Vlada Srbije više nema jedinstvenu politiku o Kosovu i Metohiji, a tada je rekao i da je izgubio poverenje u svoje koalicione partnera i da vraća mandat narodu.

Koaliciona vlada na čijem je čelu Vojislav Kostunica je treća Vlada Srbije od povratka višestranačja 1990. godine koja nije navršila godinu dana.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE