• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nastavlja se suđenje za "Ibarsku"

Pred Vrhovnim sudom Srbije u ponedeljak će biti nastavljeno suđenje za ubistvo funkcionera SPO u insceniranoj nesreći na Ibarskoj magistrali.

 Nastavlja se suđenje za "Ibarsku" Izvor: MONDO

Suđenje će biti održano u Palati pravde, saopšteno je iz Vrhovnog suda.

"Ibarska" je drugi slučaj u 161-godišnjoj istoriji Vrhovnog suda da je taj sud otvorio pretres u nekom predmetu. Prethodno su presude dva puta ukidane i predmet je vraćan Okružnom sudu na ponovno suđenje.

Suđenje pred Vrhovnim sudom počelo je 3. marta čitanjem presude prvostepenog suda.

Predsednik petočlanog sudskog veća Dragomir Milojević rekao je tada da je odluka o otvaranju suđenja pred Vrhovnim sudom doneta jer se pojavila "sumnja u ispravnost dokaza i sumnja u istinitost odlučnih činjenica".

"Bilo je necelishodno ukidati prvostepenu presudu i zato je odlučeno da se otvori pretres pred Vrhovnim sudom. Osnovni razlozi su potreba pravičnosti i potreba da se konačno predmet završi", rekao je Milojević.

Suđenje je 6. marta prekinuto pošto je odlučeno da se pozovu novi svedoci, među kojima bivši ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović i bivši načelnik DB-a Goran Petrović.

Na nastavku 31. marta je konstatovano da Mihajloviću i Petroviću nisu uručeni pozivi, te je 2. aprila ponovo odloženo za 19. maj.

Odlučeno je da se na suđenje ponovo pozovu Dušan Mihajlović i Goran Petrović kao i njegov zamenik Zoran Mijatović, a sud će naknadno odlučiti da li će pozvati bivšeg oficira za bezbednost Jedinice za specijalne operacije Milorada Bracanovića.

Takva odluka doneta je posle više pauza i odluke optuženih da otkažu punomoćja braniocima ako ne budu saslušani ti svedoci.

Predsednik sudskog veća sudija Dragomir Milojević najavio je na početku suđenja da će pročitati iskaze Mihajlovića, Petrovića i Mijatovića koje su dali na prethodnim suđenjima pred Okružnim sudom u Beogradu.

Sudija Milojević pročitao je i rešenje Vanraspravnog krivičnog veća Vrhovnog suda, koje je na zahtev predsednika, odlučilo da iskazi budu pročitani jer ponovno saslušanje, zbog protoka vremena i s obzirom da su ranije salušani, "ne bi imalo svrhe" i znatno bi odugovlačilo postupak, što je suprotno načelima pravičnosti i suđenja u razumnom roku.

Branioci optuženih usprotivili su se takvoj odluci, rekavši da je suprotna prethodnoj odluci da svedoci budu neposredno saslušani, i da im onemogućava odgovarajuću odbranu, te da ne žele da daju legitimitet takvom načinu vođenja postupka.

Optuženi Milorad Ulemek rekao je da je suđenje farsa i da u sudnici "ne želi da bude fikus koga neko zaliva".

Posle jednosatne pauze sudija Milojević saopštio je da će sud ponovo pozvati svedoke, a Ulemek je zatim rekao da će "progutati svoj ponos i povući odluku" o otkazivanju punomoćja advokatu Slobodanu Milivojeviću, kako ne bi "sabotirao suđenje".

Sudija Milojević zatim je odložio suđenje za 19. maj, istakavši da sud svoje odluke "nije doneo ni pod kakvim pritiskom".

Odbrana je tražila da bivši čelni ljudi policije i DB-a svedoče o pasošima sa lažnim podacima izdatim optuženima Nenadu Iliću i Nenadu Bujoševiću, koji su u februaru 2001. godine priznali učešće u četvorostrukom ubistvu, ali su kasnije povukli te iskaze.

Mihajlović, Petrović i Mijatović trebalo je da svedoče i o izvođenju iz pritvora optuženog Radomira Markovića 2001. godine radi sastanka sa Mihajlovićem.

U insceniranoj saobraćajnoj nesreći 3. oktobra 1999. godine na Ibarskoj magistrali poginuli su funkcioneri SPO-a Veselin Bošković, Zvonko Osmajlić, Vučko Rakočević i Dragan Vušurović, dok je predsednik te stranke Vuk Drašković zadobio povrede.

Optuženi su, između ostalih, bivši pukovnik DB-a Milorad Ulemek Legija, pripadnici Jedinice za specijalne operacije kojom je komandovao Ulemek i bivši šef DB-a Radomir Marković.

Presudom Okružnog suda u Beogradu od 16. februara 2007. godine Milorad Ulemek osuđen je na 15 godina zatvora, a bivši šef DB-a Radomir Marković na osam godina zatvora.

Pripadnici JSO-a Duško Maričić, Branko Berček, Nenad Bujošević i Leonid Milivojević osuđeni su na po 14 godina zatvora.

Za pomaganje izvršiocima posle ubistva na Ibarskoj magistrali, bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes osuđen je na dve godine i pet meseci zatvora, a nekadasnji načelnik Uprave saobraćajne policije Dragiša Dinić osuđen je na godinu i sedam meseci zatvora, dok je bivsi šef beogradske saobraćajne policije Vidan Mijailović osuđen na devet meseci zatvora.

Nekadašnji šef DB-a Radomir Marković oslobođen je optužbe za ubistvo i osuđen na osam godina zatvora zbog pomaganja učiniocima posle izvršenog krivičnog dela.

Bivši načelnik beogradskog DB-a Milan Radonjić i bivši šef beogradske policije Branko Đurić oslobođeni su optužbe da su pomagali u ubistvu.

Presuda Vrhovnog suda trebalo bi da bude saopštena u roku od pet dana posle završetka suđenja, a stranke u postupku imaju pravo žalbe, takođe Vrhovnom sudu.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE