• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ustavni sud BiH stavio van snage Zakon o lijekovima, Vlada RS otpužila strane centre moći

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Ustavni sud Bosne i Hercegovine stavio je van snage Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi. U Vladi Republike Srpske optužili strane centre moći.

 Ustavni sud BiH zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Izvor: seb_ra/iStockphoto

Vlada Republike Srpske saopštila je da sa žaljenjem konstatuje da je ova odluka, više nego očigledno, donesena "pod snažnim uticajem međunarodnih centara moći, koji, evidentno, diktiraju mišljenje većine u Ustavnom sudu".

"Ekspresnim udovoljavanjem zahtjeva bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, ali i otvorenim nagovještajima o tome kakva će biti odluka suda – a prije nego što je ona i bila donesena - Ustavni sud je, prije svega, pokazao zabrinjavajući stepen nesamostalnosti i neskrivene pristrasnosti u odlučivanju", saopšteno je iz Vlade RS.

U Vladi RS dodaju i da je ovo samo jedna u nizu odluka kojim se Ustavni sud BiH stavio u poziciju provođenja političkih odluka usmjerenih protiv interesa stanovnika Republike Srpske.

"Takođe, još jednom ukazujemo da je Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima bio motivisan nastojanjem da se zaštiti zdravlje stanovništva Republike Srpske, u situaciji dok se zdravstveni sistem suočavao sa dramatičnim posljedicama nerazumne odluke Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH koja je, u jeku pandemije korona virusa, ugrozila zdravlje pacijenata u bolnicama širom Republike Srpske", stoji u saopštenju Vlade RS.

"Sve što je uslijedilo nakon toga, uključujući i neopravdano sankcionisanje ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića i najnoviju odluku Ustavnog suda, ukazuje da se radi o međusobno koordinisanim odlukama centara moći, koji djeluju iz ugla sopstvenih interesa, a ne interesa stanovnika Republike Srpske i BiH", zaključuju u Vladi RS.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine stavio je danas van snage Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi.

Ove zakone Ustavni sud BiH razmatrao je na zahtjev Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, a kako prenose federalni mediji "stavljanje van snage" Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi je privremena mjera.

Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske kojim se između ostalog predviđa i osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u oktobru 2021. godine, međutim na taj Zakon na snagu je stupio tek krajem juna ove godine.

Ranije, iz Vlade Republike Srpske istakli su da je donošenje Zakona motivisano prvenstveno brigom za adekvatnu zaštitu zdravlja stanovništva u izazovnoj situaciji i vremenu pandemije.

Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, nedavno je najavio ovakvu odluku Ustavnog suda BiH.

"Sačekaću odluku Ustavnog suda BiH u vezi sa formiranjem agencije za lijekove Republike Srpske i tek onda ću djelovati", rekao je Šmit prije nekoliko dana.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE