• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mogući razgovori o reformi pravosuđa

EU bi bila spremna da se razgovara o reformi pravosuđa u BiH ukoliko odluka o održavanju referenduma u RS bude opozvana ili odgođena.

 Mogući razgovori o reformi pravosuđa Izvor: MONDO

Otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Boris Jaroševič je u Doboju izjavio da referendumsko pitanje o radu Suda i Tužilaštva nije odgovarajuće zbog čega EU smatra da takva odluka treba biti opozvana ili odgođena.

"U tom slučaju bili bismo spremni razgovarati o reformi pravosuđa u okviru foruma kojem bi prisustvovale sve relevantne institucije ove zemlje", kaže Jaroševič.

On je podsjetio da je stav koji je EU ranije iznijela da je referendum demokratsko pravo, mada postavljeno referendumsko pitanje nije odgovarajuća tema za koncept BiH.
Jaroševič je rekao da odluka o referendumu treba da bude povučena do 12. maja, kada ističe rok koji je postavio visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Narodna skupština RS usvojila je 13. aprila odluku o raspisivanju referenduma u Srpskoj na kome bi građani trebalo da se izjasne da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko najavio je da će poništiti odluku o referendumu ako to ne učini Narodna skupština RS.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE