• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bosić: OHR i Incko glavni krivci za krizu

Lider SDS-a ocijenio da su OHR i visoki predstavnik glavni krivci za krizu u BiH. Poziva EU da se suprostavi sankcijama, koje želi da uvede Valentin Incko

 Bosić: OHR i Incko glavni krivci za krizu Izvor: MONDO

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić ocjenjuje da su OHR i visoki predstavnik glavni krivci za krizu u BiH i poziva međunarodnu zajednicu i EU da ne dozvole da se nekim sankcijama, koje želi da uvede Valentin Incko, produbljuje dalja kriza.

Bosić je optužio Incka da je svojim izvještajem pred Savjetom bezbjednosti u Njujorku doveo do toga da Republika Srpska bude glavni krivac za krizu u BiH i upozorio da se u slučaju produbljivanja krize neće moći naći izlaz.

SDS će podržati najavljeni referendum i taj stav je prenesen predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku, rekao je Bosić novinarima u Banjaluci.

Bosić je naglasio da se Srpskoj ne smije oduzeti pravo na referendum i poručio da će ova stranka, ukoliko visoki predstavnik prolongira odluke o referendumu na dva do tri mjeseca, biti spremna da razgovara, radi dugoročnih interesa Srpske.

On je apelovao i na predstavnike međunarodne zajednice da ne posežu ni za kakvim sankcijama i mjerama, "kako ne bi BiH doveli do ćorsokaka".
Bosić je, u isto vrijeme, pozvao pozvao predstavnike EU na razgovore u Banjaluku kako bi došlo do nekog logičnog rješenja, izražavajući nadu da situacija neće imati razmjere krize i da će Incko odustati od poništavanja odluke o referendumu koje je donijela Narodna skupština Srpske.

"SDS je svjestan da zaista postoje objektivni problemi u pravosudnom sistemu BiH, pogotovo Sudu i Tužilaštvu BiH, pa je zato neophodno otvoriti dijalog u narednih dan dva" - objasnio je Bosić.

Lider SDS-a je istakao da privremeni predsjedavajući Parlamentarne skupštine BiH mora sazvati sjednicu Predstavničkog doma, kako bi se ušlo u konkretne razgovore u vezi sa formiranjem skupštinske većine na nivou BiH.

"Trenutno je problem raspodjela tri hrvatska mjesta u Savjetu ministara BiH" - objasnio je Bosić i dodao da će SDS učestvovati u razgovoru ukoliko se pronađe kompromis i pojedine partije iz BiH, kao što je SDP, odustanu od raznih uslova i prestanu da komplikuju situaciju.

"U interesu Republike Srpske jeste da bude deblokiran dalji proces formiranja vlasti na nivou BiH" - ocijenio je Bosić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE