• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bivši radnici Jelšingrada prijete štrajkom glađu

Ukoliko Vlada RS ne preuzme fabriku i pokrene proizvodnju radnici su spremani i na štrajk glađu, kažu bivši radnici nekadašanjeg banjalučkog giganta

 Bivši radnici Jelšingrada prijete štrajkom glađu Izvor: MONDO

Bivši radnici Fabrike alatnih mašina "Jelšingrad" Banjaluka zatražili su od kupca preduzeća, Vlade Republike Srpske, da preuzme fabriku i pokrene proizvodnju, najavljujući da će tim povodom u ponedjeljak ponovno održati sastanak u prostorijama preduzeća.

"Čekaćemo predstavnike Vlade RS da dođu u ponedjeljak na sastanak, a ukoliko ne dođu bivši radnici će predložiti radikalnija rješenja, koja mogu krenuti i štrajkom glađu", rekao je novinarima nakon sastanka u prostorijama ove fabrikeladđ bivši radnik Nedo Nikodinović.

Nikodinović je podsjetio da bivši radnici "Jelšingrada" traže da se pokrene proizvodnja u ovom preduzeću, povezivanje radnog staža i da radnici koji ispunjavaju uslove idu u penziju.

Aleksa Nježić, stečajni upravnik u FAM "Jelšingrad", rekao je novinarima da su trenutni problem kupcu fabrike predstavljaju tri zabilježbe koje se odnose na zemljišne knjige, jer su smetnja kod uknjižbe prava vlasništva i kasnije formiranja akcija kapitala.

"Uputiću određenu urgenciju Džerardu Selmanu, ministru pravde RS, da zemljišno-knjižni ured to provede", najavio je Nježić i dodao da je Vlada RS kupila preduzeće i da još ostaje da se riješe ovi sitni problemi kako bi preduzeće pokrenulo proizvodnju.

Jovan Knežević, bivši radnik FAM "Jelšingrad", rekao je novinarima da je uvjeren da je Vlada RS kupila fabriku kako bi je spasila od likvidacije i da je sa najozbiljnijim namjerama ušla u rješavanje statusa preduzeća.

"Postoje potencijalni poslovni partneri za 'Jelšingrad', imamo resurse i radnike, ali je potrebno još ubrzati rješavanje statusa fabrike da bismo mogli pokrenuti proizvodnju", zaključio je Knežević.

Predstavnici Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS i Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS, kojima su upućeni pozivi, uputili su telegram u kojem radnike obavještavaju da nisu u mogućnosti da dođu na sastanak.

Potraživanja radnika FAM "Jelšingrad" po osnovu neisplaćenih plata iznose 2,4 miliona KM.

Vlada RS je u oktobru prošle godine za 8.263.620 KM kupila cjelokupnu imovinu FAM "Jelšingrad" Banjaluka, na drugoj ponovljenoj licitaciji u Okružnom privrednom sudu Banjaluka.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE