• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opozicija Dodiku: Potpisao si kapitulaciju RS!

Pojedine opozicione partije oštro su kritikovale izjavu predsjednika RS da će Narodnoj skupštini RS prdložiti povlačenje odluke o referendumu u Srpskoj

 Opozicija Dodiku: Potpisao si kapitulaciju RS! Izvor: MONDO

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić izjavio je danas da je sada potpuno jasno da dok je SNSD i Milorada Dodika neće biti referenduma u RS te da je današnji stav Dodika o tom pitanju njegov “neviđeni poraz”, prenose federalni mediji.

“Bilo je jasno da referenduma neće uopšte biti i dok god je SNSD na vlasti neće ga ni biti, jer su se SNSD i Dodik sada jasno pokazali kao najveći trabanti međunarodne zajednice koji sviraju po njihovim notama”, rekao je Ivanić.

Komentirajući Dodikov stav nakon razgovora s visokom predstavnicom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije Ketrin Ešton on je kazao da je, to “poraz” institucija RS i Dodika, koji je “dobio “priču o reformi pravosuđa koja je svakako sastavni dio evropskog približavanja”.

Ivanić podsjeća da treba samo pogledati šta se dešava u Hrvatskoj o pitanju usklađivanja pravosudnog sistema s evropskim normama. Kao rezultat današnjeg razgovora Dodika s Eštonovom predsjednik PDP-a vidi i to da neće biti ni ukidanja Suda i Tužilaštva BiH, a naglašava da “čak prijeti opasnost da se formira još jedna pravosudna institucija - vrhovni sud BiH”.

Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić izjavio je danas da se sada ispostavilo da je Milorad Dodik “potpisao kapitulaciju RS”, te “devalvirao Narodnu skupštinu i institut referenduma”.

Čavić je podsjetio da je Dodik prije četiri dana u emisiji beogradske televizije B92, tvrdio da “ne postoji niko na svijetu ko ga može odgovoriti od održavanja referenduma”, a da je prije tri dana generalni sekretar SNSD-a Rajko Vasić takođe na RTRS-u rekao da bi “povlačenje odluke o referendumu u RS bila kapitulacija”.

Lider DP-a je podsjetio da je tvrdio da je Dodik pričom o referendumu doveo RS pred sankcije i sebe i svoje istomišljenike, te da je “suočen s prvom jasnom porukom da će biti sankcija, entitetski predsjednik reterirao i odustao”.

Konstatirajući koliko je to "apsurdno do nevjerovatnih granica", Čavić je podsjetio da je referendumsko pitanje narodu bilo da li prihvata nametnute zakone visokog predstavnika, a da je Dodik na prvi pritisak odustao od tog pitanja.

Podsjećamo, predsednik RS Milorad Dodik predložiće NS RS da povuče odluku o referendumu. Naime, to je rezulat današnjih razgovora u Banjaluci sa viskom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, jer su po njegovim riječima za sada otklonjeni razlozi za njegovo održavanje.

Dodik je danas izjavio da RS želi da da šansu dijalogu sa Evropskom unijom (EU) o otklanjanju nedostataka u pravosuđu BiH, zbog čega za sada referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH nije neophodan.

"Zaključi Narodne skupštine predstavljaju politički stav parlamenta, a u svjetlu ovog dogovora o strukturalnom dijalogu, biće ponovo sagledani. Na osnovu ove ponude EU, ja ću zatražiti od Narodne skupštine RS da predložim odluku koja će adekvatno odslikati novonastalu situaciju. Vjerujem da mogu dobiti podršku naše Skupštine", kazao je Dodik.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE